ua en ru

Доповідач Європарламенту закликала ввести санкції ЄС проти Угорщини

Доповідач Європарламенту закликала ввести санкції ЄС проти Угорщини Фото: Джудіт Сарджентини (facebook.com/judith.sargentini)

Європарламент повинен ввести дисциплінарні санкції проти Угорщини з-за порушень правил ЄС

Європейський парламент повинен ввести дисциплінарні санкції проти Угорщини через порушення правил союзу з боку уряду країни. Про це заявила доповідач Європарламенту Джудіт Сарджентіні, передає hvg.hu.

"Факти не брешуть. Я не можу укласти нічого іншого, крім того, що існує ризик серйозного і систематичного порушення європейських цінностей, які ми усі поділяємо", - сказала вона.

У доповіді Європейська рада закликають заявити про серйозні порушення в Угорщині основних цінностей Євросоюзу. За її словами, мова йде про порушення поваги до свободи слова, рівності, верховенства права і демократії, основних прав людини і нацменшин. Вона також заявила, що держави-члени Євросоюзу зобов'язані дотримуватися права і обов'язки ЄС.

Крім того, Сарджентіні заявила, що члени уряду Віктора Орбана і їх родичі збагачуються за рахунок європейських фондів.

Зазначимо, що перед початком дебатів виступив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

У свою чергу канцлер Австрії Себастьян Курц заявив, що депутати Європарламенту від його партії підтримають санкції проти Угорщини через нехтування демократичних цінностей.

Зазначимо, що сьогодні в Європарламенті відбудуться дебати по угорському питання, за рішення будуть голосувати 12 вересня. Щоб запустити механізм санкцій проти Угорщини, резолюцію повинні підтримати щонайменше дві третини депутатів Європарламенту. Стаття 7 договору про ЄС застосовується у разі порушення членом ЄС таких принципів як демократія, верховенство закону і дотримання прав людини.

Нагадаємо, наприкінці липня Комітет Європейського парламенту проголосував за відкриття санкційної процедури проти Угорщини через порушення урядом прем'єр-міністра Віктора Орбана фундаментальних цінностей ЄС.