ua en ru

Прибутковість середньострокових держоблігацій Іспанії підскочила до 5%

Прибутковість середньострокових держоблігацій Іспанії підскочила до 5% на аукціоні четверга, підкреслюючи стурбованість інвесторів іспанської банківською системою і економічною і політичною кризою в Греції, пише Reuters.

Казначейство Іспанії продав держоблігації зі строком погашення в 2015 і 2016 р. на суму 2,5 млрд євро.
Іспанія продала держоблігації зі строком погашення 31 січня 2015 р. на суму 372 млн євро за середньої прибутковості в 4,375% проти 2,89% на попередньому аукціоні. Ставлення пропозиції до покриття зросла до 4,45 з 2,40 у квітні.

Мінфін Іспанії також продав боргових паперів з терміном погашення 30 липня 2015 р. на суму 1,0 млрд євро при прибутковості в 4,876% проти 4,037% на початку травня, і держоблігацій з терміном погашення 30 квітня 2016 р. на суму 1,1 млрд євро при прибутковості 5,106% проти 3,374% у березні.
Попит на трирічні держоблігації перевищив пропозицію в три рази. Попит на чотирирічні облігації виявився нижчим, ніж минулого разу, ставлення пропозиції до покриття склало 2,4 проти 4,1 на аукціоні березня.
"В цілому, (Іспанія) отримала прийнятне покриття за гідною ціною", - сказав Річард Макгуайєр, стратег Rabobank.

"Якщо враховувати, що іноземні інвестори, очевидно, поспішають вивести кошти, а здатність місцевих банків ліквідувати прогалини обмежена вимог уряду збільшити резерви на можливі втрати, така несприятлива тенденція, ймовірно, затримається надовго".

У першому кварталі поточного року прибутковість іспанських 10-літніх держоблігацій знизилася завдяки вливання дешевих коштів у банківську систему Європейських ЦБ в грудні і лютому.

Тим не менш, через нестачу ліквідності і за того, що іспанські банки, які вклали більшу частину коштів в держоблігації на початку року, тепер змушені збільшувати капітал відповідно до нової реформи уряду, попит на боргові папери скоротився.