ua en ru

Дохідність сільськогосподарського виробництва у 2013 р. суттєво знизиться, - експерти

Зниження цін на зернові та олійні культури на 25-30%, втрати врожаю (або його якості) під впливом погодних умов восени призведуть до суттєвого зниження доходності рослинництва в 2013 р. Про це повідомили керівники профільних асоціацій АПК під час прес-конференції 27 вересня 2013 р. у Києві, передає прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Натомість регуляторні перепони та спроби посилення фіскального тиску на галузь поставлять під сумнів можливість розвитку агропромислового виробництва в цілому, зазначають експерти.

Несприятлива погода останнього часу серйозно скоригувала очікування експертів та гравців ринку щодо врожаю основних культур. Частина врожаю кукурудзи та соняшнику буде втрачена через погодні умови під час збирання, до того ж, можливості для проведення сіву озимих культур є вкрай обмеженими, а негативна цінова кон'юнктура і низький рівень доходів не дозволяє аграріям ризикувати, проводячи посівні роботи в неналежних умовах.

"Не дивлячись на великий оптимізм, зараз слід скоригувати ті цифри, які були озвучені щодо прогнозів урожаю - адже погода все-таки вносить свої корективи, та і не тільки погода, а й глобальні проблеми, які впливають на агросектор. Тому слід шукати шляхи виходу із тієї складної ситуації, в якій можуть опинитися фермери", - говорить президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

Велике занепокоєння експертів викликає поточна ситуація із ключовими сільськогосподарськими культурами.

"Кон'юнктура зернового та олійного ринку зумовлює збиткову реалізацію таких культур як ячмінь, кукурудза і ріпак, лише мінімальний прибуток можна буде отримати від виробництва пшениці і соняшнику. І це без урахування втрат, спричинених поточними погодними умовами" - зазначає генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

Але більше дощів аграріїв лякають ініціативи органів державної влади і управління.

"Система реєстрації договорів оренди працює лише на 20% від потреби, до того ж, депутати пропонують продовжити терміни невідшкодування ПДВ при експорті зернових і технічних культур, а ініціативи Міністерства доходів і зборів загрожують вирізанням худорби і птиці", - констатує Лапа.

За словами голови Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Івана Томича, за останні 15 років такої цінової політики щодо зернових культур, як цього року, не було. Практично всі зернові культури виявилися збитковими для дрібних і середніх товаровиробників.

"У закупівельній ціні ми програємо навіть Росії - на 20%, адже там закупівельні ціни на пшеницю третього класу за тонну склали близько 1800-1900 грн, а у нас - 1300 грн. Натомість торік середня закупівельна ціна пшениці в Україні за тонну становила 2000 грн" - засвідчує експерт. Все наведене вище ставить під загрозу вкладання аграріями коштів в урожай 2014 р.