ua en ru

Прибутковість держоблігацій Італії підвищилася до рекордних 6,74%, наблизившись до критичної позначки

Прибутковість 10-літніх держоблігацій Італії в ході сьогоднішніх торгів встановила новий рекорд за час існування єврозони - 6,74%. Станом на 11:20 за Києвом ринкова ціна італійських бондів трохи відновилася, а ставка впала до 6,62%. Тим не менш, прибутковість держоблігацій Італії далі близька до критичної позначки в 7%, досягнення якої раніше змусило Греції, Ірландії і Португалії звернутися за допомогою до Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Інвесторів все більше турбує політична криза в Італії і наполегливе небажання прем'єр-міністра Сильвіо Берлусконі йти на компроміс зі своїми супротивниками. Сьогодні в італійському парламенті відбудеться голосування за твердженням виконання бюджету за 2010р. Саме по собі це голосування не має особливого значення, але його негативний результат може означати втрату парламентської більшості правлячої коаліції. Напередодні С.берлусконі в черговий раз заявив, що не збирається залишати свій пост і по-, як і раніше володіє більшістю в парламенті.
Державний борг Італії складає астрономічні для єврозони 1,9 трлн євро, а дуже повільне зростання національної економіки підвищує ризик фінансової катастрофи. Проте ситуація для держави не настільки критична, як, наприклад, для Греції, оскільки Італія може похвалитися первинним профіцитом бюджету: витрати держави не перевищують доходи, якщо не брати до уваги витрати з обслуговування боргу.
Аналітики TD Securities вважають, що Італія якесь час зможе триматися на плаву, якщо вартість обслуговування боргу впритул наблизиться до 7%. Якщо ж країні серйозно знадобиться зовнішня фінансова допомога, спочатку в справу вступить Європейський центробанк, який збільшить купівлі італійських держпаперів на вторинному ринку.