ua en ru

Домовленість про звільнення Шаліта під загрозою

Угода про звільнення ізраїльського капрала Гілада Шаліта знаходиться під загрозою. Про це повідомляє радіо "Свобода".
Угрупування "Хамас", що захопило Шаліта в полон більше п'яти років тому, висунуло в суботу 15 жовтня нові вимоги.
Керівництво "Хамас" заявило в суботу про намір змінити умови звільнення Гілада Шаліта: Іззат ар-Ришк, член політбюро ХАМАС, повідомив репортерам, що вони вимагатимуть звільнення всіх палестинських жінок, які перебувають в ізраїльських в'язницях, включаючи ізраїльських арабок.
В рамках першої угоди Ізраїль мав випустити на свободу 1 тис. 27 терористів, 27 з яких - жінки. Зараз, за кілька днів до обумовленої дати звільнення Шаліта, "Хамас" намагається змінити низку умов. Мова йде не тільки про збільшення кількості злочинців, але і про інший порядок обміну: Гілада Шаліта передадуть не в руки представників Червоного хреста, а єгипетській владі, причому тільки коли перша група звільнених бойовиків вже прибуде в ті місця, де їх повинні випустити.
Ізраїль і єгипетська влада, що діють в якості посередників, вже висловили свою незгоду з новими вимогами "Хамас". Як повідомляє радіостанція "Коль Ісраель", в Каїрі наполягають, що обмін повинен пройти відповідно до обумовлених раніше умов.
Нагадаємо, Шаліт був викрадений бойовиками "Хамас" 25 червня 2006 р. Відтоді відбулося кілька раундів переговорів щодо його звільнення, на яких бойовики виставляли різні умови.