ua en ru

Додон заявив про наявність 2 сценаріїв нормалізації відносин Молдови з РФ

Додон заявив про наявність 2 сценаріїв нормалізації відносин Молдови з РФ Фото: Ігор Додон (kremlin.ru)

Молдова і РФ кілька разів опинялися на межі дипломатичної кризи в цьому році

Президент Молдови Ігор Додон заявив про наявність 2 сценаріїв нормалізації відносин з Російською Федерацією (РФ). Про це глава Молдови заявив в ході інтерв'ю російському виданню "Известия".

"Є два сценарії, як повернутися до нормальних двосторонніх відносин (між Молдовою і РФ, - ред.). Перший сценарій, і я дуже сподіваюся, що вдасться це здійснити, - відразу після новорічних свят. Другий - після парламентських виборів, які пройдуть у другій половині 2018 року", - заявив Додон.

За словами президента, в Молдові віддають перевагу першому сценарію і зроблять для його здійснення "все можливе".

"Я поговорив з прем'єр-міністром і спікером парламенту Молдови, і, наскільки я розумію, у них є відкритість та бажання рухатися вперед", - підкреслив Додон.

Зазначимо, Молдова і Росія кілька разів опинялися на межі дипломатичної кризи в цьому році. Так, у грудні МЗС Молдови викликав у Кишинів на невизначений термін посла в Москві Андрія Негуцу.

В молдавському Міністерстві закордонних справ свої дії пояснили тим, що представник республіки був викликаний для консультацій через зростання випадків "переслідування і залякування владою РФ молдовських чиновників і політиків". У Кишиневі заявили, що Москва ніяк не відреагувала на скарги з цих питань.

У листопаді МЗС Росії викликав Негуцу через "безпідставних заборон на в'їзд журналістам, офіційним делегаціям, політологам, посадовим особам, офіцерів миротворчого контингенту і громадянам РФ" і вручили ноту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Молдові прикордонники не пустили в країну російську делегацію, яка приїхала на форум ділового співробітництва "Москва-Бельци-Молдова".