ua en ru

Видобуток вуглеводнів на Скіфському родовищі повністю забезпечить Україну енергетичними ресурсами, - Ставицький

Підписання угоди з видобутку вуглеводнів з компанією ExxonMobil в межах Скіфського родовища дає надію Україні повністю забезпечувати себе енергетичними ресурсами. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький, який вчора зустрівся з директором з геологорозвідки ExxonMobil Exploration Company Кевіном Біддлом, головним радником з урядових зв'язків компанії ExxonMobil Corp Стівеном Манном, а також головою преставництва компанії в Україні Джимом Джонстоном, повідомила прес-служба Міненерго.

Під час зустрічі сторони обговорили деталі співробітництва в Україні, зокрема, йшлося про підписання угоди про розподіл продукції, що видобуватиметься в межах ділянки "Скіфська" на шельфі Чорного моря.

"Підписання угоди з видобутку вуглеводневої сировини з компанією ExxonMobil дає надію Україні повністю забезпечувати себе енергетичними ресурсами. А за оптимістичним сценарієм, це повністю вирішить питання дефіциту, який зараз є в нашій державі, і дасть можливість навіть вийти на профіцит. Реалізація угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Скіфська, є пріоритетною для нашої держави", - заявив Ставицький.

Міністр зазначив, що уряд уперше дозволив отримувати спеціальні дозволи на користування надрами, у тому числі перспективних родовищ, міжнародним компаніям.

Він також зазначив, що підписання угоди вигідне Україні, оскільки це інвестиції, завдяки яким Україна буде збільшувати власний видобуток і, як наслідок - піднімати рівень економіки, створювати нові робочі місця та збільшувати доходну частину бюджету.

Ставицький наголосив, що через укладений контракт з РАО "Газпром" перед Україною гостро виникло питання диверсифікації джерел енергетичних ресурсів.

"Отже, одним із основних пріоритетів енергетичної безпеки країни є нарощування власного видобутку вуглеводневої сировини", - додав він.

Читайте також: ExxonMobil виділить на розробку Скіфського родовища від 325 млн до декількох мільярдів доларів