ua en ru

Видобуток сланцевого газу не несе ніяких екологічних загроз, - експерт

Розмови про погрози видобутку сланцевого газу викликані невіглаством і необізнаністю населення і екологів, вважає голова правління альянсу «Нова енергія України», експерт з питань енергетики Валерій Боровик.

«Ніякої екологічної катастрофи в Польщі, яка сьогодні випереджає Україну в розробці родовищ сланцевого газу на три роки, за цей час не відбулося. Екологічні проблеми, які виникали в США, вивчалися сім'ю університетами, і вони прийшли до висновку, що проблеми виникли у зв'язку зі специфічною геологічною структурою. Але це були невеликі компанії, робота яких призводила до проблем, вони намагалися економити на технологіях. В Україну приходять гіганти ринку з найсучаснішими і безпечними технологіями, вони не будуть жертвувати репутацією в європейській країні заради економії на технологіях», - сказав експерт.

На його думку, всі хто розпускають чутки, що сланцевий газ призведе до катастрофи - елементарно необізнані в енергетичних питаннях. «Сьогодні в західних областях малюють страшилки, що видобуток сланцевого газу - це велика екологічна катастрофа. На моє глибоке переконання, це все від необізнаності і екологів, і населення. Тим більше технологія гідророзриву, потрібна для розробки таких родовищ, використовувалася і використовується для видобутку традиційних енергоносіїв, зокрема - природного газу. Кілька років тому «Надвірнанафтогаз» робила гідророзрив саме в Західній Україні. Активно цю технологію застосовували в 60-80 роки минулого століття», - зазначив Боровик.

У той же час, на його думку, незважаючи на безпеку процедури гідророзриву, все одно повинен бути суворий контроль за роботою компаній, які будуть займатися розвідкою сланцевого газу в Україні. «Місцеві і центральні органи влади, громади повинні витребувати норми застосування належних екологічних технологій. Обов'язковий контроль за якістю робіт, які будуть виконуватися», - резюмував експерт.

Нагадаємо, 24 січня компанія Shell і компанія «Надра Юзівська» підписали угоду про розподіл продукції від видобутку сланцевого газу на Юзівської площі в Харківській і Донецькій областях.