ua en ru

Видобуток нафти в країнах ОПЕК в грудні 2011р. перевищила трирічний максимум і досягла 30,89 млн бар./день - МЕА

Видобуток нафти в країнах ОПЕК в грудні 2011р.перевищила свій трирічний максимум і досягла рівня 30,89 млн бар./день, повідомляється в доповіді Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), опублікованій сьогодні в Парижі. У порівнянні з попереднім місяцем видобуток нафти в країнах ОПЕК збільшилася на 240 тис. бар./день, що було викликано зростанням нафтовидобутку в Саудівській Аравії і ОАЕ, а також швидким відновленням нафтової галузі Лівії.

У той же час видобуток нафти в країнах поза ОПЕК у грудні 2011 р. скоротилася на 140 тис. бар./день і становила 53,2 млн бар./день. Зниження поставок нафти з країн поза ОПЕК було викликане зменшенням нафтовидобутку в країнах колишнього СРСР, а збільшення нафтовидобутку на шельфі Північного моря тільки частково компенсувало ці втрати.

В цілому за підсумками 201 1р. видобуток нафти у світі, відповідно до розрахунків МЕА, збільшилася несуттєво - на 45 тис. бар./день, що було викликано нестабільністю на Близькому Сході, а також порушеннями нафтовидобутку в інших регіонах. Проте експерти МЕА прогнозують, що вже за підсумками I кварталу 2012 р. видобуток нафти в світі збільшиться на 340 тис. бар./день, а в цілому за 2012 р. зросте на 1 млн бар./день. У тому числі видобуток нафти в країнах поза ОПЕК у новому році досягне рівня 53,7 млн бар./день, відзначено в доповіді МЕА.

Нагадаємо, Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) знизила прогноз зростання світового споживання нафти в 2012 р. з урахуванням боргової кризи в єврозоні.