ua en ru

Залізна руда у 2012 р. подорожчає на 7%, після зниження цін у другому півріччі 2011 р., - аналітики

Уповільнення зростання обсягів виробництва сталі призвело до корекції цін на основну сировину металургів, в першу чергу залізну руду.

З українських компаній зниження цін на руду невигідно насамперед найбільшим виробникам - гірничорудній компанії Ferrexpo Костянтина Жеваго і гірничо-металургійній групі "Метінвест" Ріната Ахметова, пише видання «Комерсант-Україна». За підсумками першого півріччя на гірничорудний дивізіон "Метінвест" припадало понад 80% EBITDA, що склала $ 2 млрд, говорить аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Іван Харчук. "Зате зниження цін на руку сталеливарним компаніям, що не мають власної сировини. В Україні це "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД)", - зазначає експерт. Відповідно до фінансової звітності Дніпровського меткомбінату ім. Дзержинського (входить до ІСД), на частку залізної руди припадає близько третини собівартості виробництва готової продукції. "Фактично китайська руда вже зрівнялася з українською по ціні", - говорить аналітик ІК Dragon Capital Сергій Гайда.

У понеділок залізна руда з доставкою в порт Китаю щодо п'ятничних котирувань подешевшала на 4%, до $ 150,5/т, - нижчої точки з жовтня 2010 р. З початку року падіння ціни на основну металургійну сировину склало 14,5%, з пікових значень в лютому, коли за тонну руди давали $ 199, - на 24,4%. За останній місяць руда подешевшала на 15,7%.

До кінця року ціна на руду в Китаї може знизитися на 10-15 дол. Так вважає аналітик Wood Mackenzie Гевін Монтгомері. Відповідно, середня ціна за підсумками півріччя буде на 14% нижча, ніж у першому, - 158,2 дол, підрахував Олег Петропавлівський з російського БКС, додавши, що на інших ринках ціна може відрізнятися, але «динаміка скрізь одна». Ігор Лебединець з "ВТБ Капіталу" прогнозує, що в 2012 р. руда може подорожчати на 7%.