ua en ru

До кінця року ставки по автокредитах можуть досягти 18% річних у гривні, - учасник ринку

Очікується, що протягом наступного місяця ставки по автокредитах підвищаться в середньому на 1-2%, а до кінця року вони можуть досягти вже 18% річних у гривні. Такий прогноз висловив директор департаменту організації роботи з приватними клієнтами АТ АСТРА БАНК Віталій Жихарцев.

«Вперше за два роки постійного зниження процентних ставок за програмами автокредитування почалося їх зростання, викликане дефіцитом ліквідності банківської системи. Очікується, що протягом наступного місяця ставки по автокредитах підвищаться в середньому на 1-2%. Якщо зараз середня ставка по автокредитах становить близько 16%, то до кінця року вона може досягти вже 18% річних у гривні. Окремі фінансові установи також почали збільшувати розмір авансового внеску і посилювати вимоги до позичальників. За нашими прогнозами, зростання ставок за програмами автокредитування буде спостерігатися, принаймні, до кінця поточного року», - зазначив експерт.

За його словами, в першу чергу, банки будуть підвищувати ставки за стандартними кредитами. «Процентні ставки за акційними і партнерськими програмами автокредитування, які банки проводять спільно з автосалонами, залишатимуться стабільними до закінчення строків дії договорів по них», - вважає він.

На думку Жихарцева, можна спрогнозувати перерозподіл ринкових часток основних гравців ринку на користь тих банків, які максимально довго зможуть утримувати процентні ставки на колишньому рівні. «У той же час, не дивлячись на заплановане підвищення ставок по автокредитах, можна очікувати традиційного зростання попиту на дані види позик у переддень нового року», - прогнозує банкір.

Нагадаємо, з січня 2010 р. по серпень 2011 р. процентні ставки за програмами автокредитування банків знизилися з 26% до 16% річних у гривні, фактично досягши докризового рівня.