ua en ru

ДНР/ЛНР запропонували контактній групі провести вибори на Донбасі без партій коаліції

ДНР/ЛНР запропонували контактній групі провести вибори на Донбасі без партій коаліції Фото: Владислав Дейнего і Денис Пушилин

Самопроголошені "республіки" проти участі у виборах партій, які ввели АТО

Самопроголошені "Донецька народна республіка" (ДНР) і "Луганська народна республіка" (ЛНР) запропонували контактній групі провести вибори на Донбасі без українських партій, які "брали участь у введенні режиму АТО". Про це йдеться в заяві представників ЛНР і ДНР на мінських переговорах Владислава Дейнего і Дениса Пушилина.

"Представники ДНР і ЛНР на Мінських переговорах Д. Пушилин і Ст. Дейнего направили Х. Тальявіні, Л. Кучмі, А. Кульмухаметову і координатору робочої групи з політичних питань П. Мореля пропозиції Донбасу за модальностей проведення муніципальних виборів. Пропозиції включають проект закону України "Про особливості проведення місцевих виборів, передбачених Комплексом заходів по виконанню Мінських угод від 12.02.15", - йдеться в повідомленні.

У пропозиціях сказано, що ДНР/ЛНР без участі України хочуть формувати тимчасові виборчі комісії, які визначать порядок організації виборів, агітації, підрахунку голосів і т. д.

"До виборів не будуть допущені українські партії, представники яких брали участь у введенні режиму АТО, економічної блокади, в розпалюванні мілітаристської пропаганди і соціальної й міжнаціональної ворожнечі", - йдеться в заяві.

ДНР і ЛНР хочуть, щоб серед спостерігачів на виборах були БДІПЛ та "АБСЕ".

Самопроголошені республіки наполягають, щоб вибори були проведені після скасування АТО, прийняття закону України про амністію бойовиків, введення в дію статей 1-9 закону України про особливий статус Донбасу і повного зняття економічної блокади.

За словами Пушилина, ці пропозиції обговорить робоча група у Мінську 22 травня. Він також зазначив, що буде піднято питання про скасування поправки в закон про особливий статус, яка була прийнята 17 березня 2015 р. з ініціативи Президента України Петра Порошенка.