ua en ru

Рада дозволила надавати спеціальний статус районам Донбасу тільки після виборів

Рада дозволила надавати спеціальний статус районам Донбасу тільки після виборів Верховна Рада України

Народні депутати підтримали президентський законопроект № 2378 "Про внесення зміни до статті 10 закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". За відповідне рішення проголосували 265 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як заявив представник Президента України в парламенті, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Степан Кубів, прийняття закону обумовлене необхідністю проведення демократичних і вільних виборів і як наслідок встановлення порядку на непідконтрольних територіях Донбасу.

"З цією метою необхідна конкретизація окремих положень, а саме, у ст. 2-9 в законі передбачено, що особливий порядок місцевого самоврядування вступає в силу з дня вступу в силу повноважень обраних органів місцевого самоврядування. Також пропонується провести такі позачергові вибори з урахуванням міжнародних демократичних стандартів. Це планується здійснити при залученні у виборчому процесі міжнародних спостерігачів. Це унеможливить участь у процесі, в тому числі незаконних збройних формувань. Новообрана влада повинна бути легітимною і демократично обраною... Передбачено право реалізації права свободи вибору, в тому числі через відновлення українського теле- та радіомовлення і українських друкованих ЗМІ", - повідомив Кубів.

Так, цей закон вносить зміни до закону № 1680-VII "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", згідно з якими надаватися спеціальний статус районам Донбасу, що контролюються бойовиками, буде тільки після проведення місцевих виборів за українським законодавством.

"Передбачений цим законом особливий порядок діяльності органів місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей реалізується виключно органами місцевого самоврядування, що обрані на позачергових виборах, призначених і проведених відповідно до Конституції України, цього та інших законів України", - йдеться у законі.

Як зазначається, місцеві вибори на цих територіях повинні пройти з обов'язковим дотриманням стандартів ОБСЄ щодо проведення демократичних виборів.

Нагадаємо, 16 вересня 2014 р. народні депутати прийняли закон № 1680-VII, який передбачає, зокрема, проведення на Донбасі місцевих виборів 7 грудня 2014 р. 16 жовтня Президент України Петро Порошенко підписав закон № 1680-VII "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

Але 3 листопада Порошенко заявив, що запропонує РНБО скасувати закон про особливий статус низки районів Донбасу. Причиною такої заяви Порошенка стало проведення в ДНР і ЛНР 2 листопада "виборів" лідерів цих організацій.