ua en ru

У Дніпропетровську гемодиализные хворі перекрили центральний проспект

У Дніпропетровську гемодиализные хворі перекрили центральний проспект Фото: в Дніпропетровській області 216 осіб проходять хронічний гемодіаліз

Люди вимагали від влади відновити постачання необхідних ліків

У ранкову годину пік центральний проспект Дніпропетровська в районі площі Героїв Майдану.перекрили два десятки гемодиализных хворих, передає кореспондент РБК-Україна.

Рух зупинився на дві години. Люди, які, крім гемодіалізу, потребують також і постійної медикаментозної підтримки, вимагали від влади відновити постачання необхідних ліків, які відсутні в лікарнях та аптеках.

За їх словами, вони вже четвертий місяць не отримують необхідні щомісячні ін'єкції препарату, вартість якого сягає 6 тис. гривень. Замість нього хворим пропонують менш якісні замінники.

Ситуацію прокоментувала заступник керівника дніпропетровського обласного управління охорони здоров'я Вікторія Михайлова. За її словами, необхідні препарати повинні закуповуватися за кошти місцевих бюджетів та за рахунок централізованих поставок Міністерства охорони здоров'я. У зв'язку з зростанням долара вартість препаратів збільшилася в два-три рази.

"На ряд препаратів тривалої дії, які отримували пацієнти, не була задекларована оптова ціна на сайті міністерства. Тобто ці препарати не могли бути куплені за бюджетні гроші. У зв'язку з цим департамент охорони здоров'я поставив це питання перед Києвом, перед святами були переговори з міністерством, і вчора вийшов наказ Моз, де була задекларована ціна на ліки", - повідомила Михайлова.

Далі необхідно провести процедуру закупівлі, та терміни доставки препаратів у Дніпропетровськ поки невідомі.

Відомо, що всього в Дніпропетровській області 216 осіб проходять хронічний гемодіаліз, на ці цілі з обласного бюджету виділено 56 млн гривень.