ua en ru

Дніпропетровська прокуратура розслідує розкрадання комунальної власності на понад 10 млн дол

Прокуратурою Дніпропетровської області розпочато кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем особами міської ради. Про це повідомив заступник прокурора Дніпропетровської області Андрій Бачище.

"Попередньо встановлено, що посадові особи Дніпропетровської міської ради, а також комунального житлово-експлуатаційного підприємства "Лівобережжя" Дніпропетровської міської ради, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи з метою отримання неправомірної вигоди в період 2012-2013 років, допустили відчуження за заниженою вартістю близько 200 об'єктів комунального майна територіальної громади Дніпропетровська", - повідомив Бачище.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження, проводяться слідчі дії.

Також розпочато кримінальні провадження по трьом підприємствам - Дніпропетровський водоканал, Дніпропетровський міськелектротранспорт та ДП "Кривбаспромводопостачання".

Зокрема, ДП "Кривбаспромводопостачання" закупило на 74 млн грн інтелектуальну власність, яка повинна була економити витрати електроенергії. Практично всі гроші у вигляді роялті було виведено на фіктивні підприємства та переведені в готівку.

Повідомляється, що підозрюваним в організації схеми є Андрій Камінський, 1983 року народження, депутат міської ради Дніпропетровська, який, крім цього, на сьогодні є директором Дніпропетровського електротранспорту. За фактом розкрадання з цього державного підприємства також порушено кримінальну справу.

Під слідство також потрапила його спадкоємиця - Акименко О., 1986 року народження, при якій понад 40 млн були перераховані на фіктивне підприємство. Зараз вона арештована і судом визначено розмір застави у сумі 74 млн грн (сума завданих збитків).

Слідством розглядається версія, що керівники підприємств - це всього лише люди, які реалізовували ці схеми. Кінцеву вигоду отримували інші високопоставлені особи.

Таким чином, виявлено три схеми, загальна сума збитків по яких перевищує 100 млн грн. В тому числі, 70-80% втрат припало на часи, коли курс долара становив 8 грн. Таким чином, сума збитків становила понад 10 млн доларів.

Нагадаємо, що наприкінці грудня 2014 року прокуратуру Дніпропетровської області очолив Валерій Романов, до призначення працював першим заступником прокурора Харківщини. Валерій Романов змінив на посту облпрокурора Романа Федика, за відставку якого відкрито виступали заступники голови Дніпропетровської облдержадміністрації.