ua en ru

Дніпропетровська обл. в березні 2012 р. отримає схему планування території області, - Вілкул

Дніпропетровська область у березні 2012 р. вперше за останні 35 років отримає схему планування території області. Про це губернатор Олександр Вілкул повідомив, відкриваючи нараду щодо розробки й затвердження проекту схеми планування території Дніпропетровської області на період до 2031 року, повідомляє прес-служба Дніпропетровської ОДА.

"Схема планування території області є важливим інструментом проектного та адресного управління регіоном у рамках комплексної стратегії розвитку Дніпропетровської області. Цей стратегічний документ покликаний стати базою для формування місцевих програм соціально-економічного розвитку територій області", - сказав Вілкул.

У 2010 році губернатор поставив завдання перед відповідними службами області доопрацювати проект схеми планування території області й до кінця 2011 року провести його державну експертизу. Позитивний висновок держекспертизи було отримано 7 грудня 2011, і 16 січня 2012 року Олександр Вілкул підписав розпорядження про затвердження проекту схеми планування територій Дніпропетровської області, який буде винесено на розгляд сесії обласної ради вже в березні 2012 року. Це об'ємний документ, який складається з 4-х томів на понад 600 сторінок тексту і 14 аркушів графічної частини.

Проект схеми планування території області визначає такі пріоритетні напрями: розвиток господарського комплексу області; демографічний прогноз; проектне використання земель та природно-ресурсного потенціалу; розвиток інженерної інфраструктури територій; охорона об'єктів національно-культурної спадщини.

Схема планування території області насамперед вирішує питання чіткого розмежування виробничої і соціальної сфер життєдіяльності. Схема у своїй концепції передбачає розвиток певних цільових територій області. По-перше, згідно зі схемою не зменшується кількість населених пунктів області. На сьогодні їх 1 тис. 499 і цю кількість сіл, селищ і міст пропонується зберегти і в майбутньому.

Крім того, схемою планування території Дніпропетровської області передбачається: збільшення площ населених пунктів (з 29,1 тис га до 32 тис га), у тому числі за рахунок збільшення площ житлової забудови; збільшення протяжності доріг державного значення на 80% або на 740 км - з 936 км до 1680 км, у т. ч. міжнародних з 415 до 791 км (зокрема, у 2011 році в області вже збудовано 18 км першої черги об'їзної дороги Дніпропетровська, а в цьому році будівництво дороги буде продовжено - планується побудувати ще 8 км другої черги); збільшення площ рекреаційного та оздоровчого призначення більш ніж в два рази - з 3,3 тис га до 7,8 тис га, а також збільшення земель природоохоронного призначення - з 27,8 тис га до 273,7 тис га.

При цьому згідно з проектом схеми планування території області площа виробничого сектора за рахунок раціонального використання земель та впровадження нових технологій передбачено збільшити лише на 2,9 тис га - з 70 тис га до 72,9 тис га.

У 2011 році Вілкул дав доручення головам райдержадміністрацій приступити до розробки схем планування територій районів області. На ці цілі з обласного бюджету було виділено 1,89 млн грн. За ці кошти було виконано оновлення топогеодезичних підоснов для подальшої розробки та оновлення містобудівної документації для 11 районів, області а також розпочато розробку схеми планування Криворізького району. Крім того, навесні в Дніпропетровську почнуть будувати другу чергу об'їзної дороги вартістю 600 млн грн.