ua en ru

"Дніпрогаз": платформа добового балансування УТГ має суттєві недоліки в роботі

"Дніпрогаз": платформа добового балансування УТГ має суттєві недоліки в роботі Ілюстративне фото (kmu.gov.ua)

З 1 жовтня 2018 року в Україні має бути впроваджено добове балансування газу

Розроблена "Укртрансгазом" платформа для добового балансування не забезпечує захист персональних даних споживачів газу України. Уся інформація, яка передається учасниками ринку до системи, не захищена електронним цифровим підписом, що ставить під загрозу збереження переданих даних, їх коректність, повноту та достовірність. Про це повідомляє прес-служба ПАТ "Дніпрогаз".

З 1 жовтня 2018 року в Україні має бути впроваджено добове балансування газу. Однак інформаційна платформа, розроблена "Укртрансгазом", не сертифікована та не має експертного висновку про криптографічний захист від фахівців Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

"Система добового балансування мала запрацювати 1 серпня поточного року, проте через недосконалість інформаційної платформи її запуск було відтерміновано вже вдруге, - пояснює комерційний директор ПАТ "Дніпрогаз" Ігор Маньковський. – Це пов’язано з низкою недоліків програмного продукту, які були виявлені під час його тестування фахівцями нашої компанії".

22 серпня ПАТ "Дніпрогаз" направило на електронну адресу "Укртрансгазу" базу EIC-кодів споживачів з електронним цифровим підписом, проте протоколу щодо обробки надісланого файлу у відповідь не надійшло.

Спеціалісти компанії в тестовому режимі випробували функціонал інформаційної платформи та адресували Оператору ГТС і держрегулятору зауваження щодо роботи програмного комплексу. Серед недоліків – недостовірність відображення даних про споживачів за категоріями, відхилення щодо загальної кількості споживачів, відсутність в базі бюджетних організацій, некоректно внесена класифікація захищеності споживачів.

Згідно до вимог Кодексу ГТС тестування інформаційної платформи здійснюється протягом трьох місяців. Враховуючи певний досвід роботи з такими програмними комплексами, фахівці ПАТ "Дніпрогаз" зазначають, що для успішного впровадження добового балансування вкрай важливо терміново усунути виявлені недоліки в повному обсязі. Це дозволить газорозподільним компаніям та постачальникам газу мати доступ до повної та достовірної інформації.