ua en ru

Для виплат вкладникам Сбєрбанку СРСР є всі необхідні кошти, - Арбузов

Для виплат вкладникам Сбєрбанку СРСР є всі необхідні кошти. Про це в інтерв'ю "Урядовому кур'єру" заявив голова Національного банку України (НБУ) Сергій Арбузов.

"Хочу запевнити, що попри масштабність завдань, для виплат вкладникам колишнього Сбєрбанку СРСР є всі необхідні кошти, і процес виплат, як і обіцяв Президент (України Віктор Янукович), почнеться з 1 червня. Для цього ми не будемо збільшувати зовнішні запозичення, податковий тиск на бізнес та друкувати гроші. Гривня з початком цих виплат залишиться стабільною, а інфляція - під контролем. Ми чітко будемо слідкувати за тим, аби не поставити під загрозу макроекономічну стабільність в країні", - заявив Арбузов.

Він нагадав, що виплати вкладникам планується забезпечити за рахунок додаткових надходжень до держбюджету.

"В цьому році, незважаючи на побоювання експертів, економіка країни зростає, що забезпечило додаткові надходження з податку на додану вартість та податку на прибуток. Поступово додаткові надходження забезпечать податок на розкіш, детінізація економіки за рахунок скорочення готівкових розрахунків і лібералізація ринку корисних копалин", - зазначив голова Нацбанку.

За його словами, на даний момент обговорюється з комерційними банками, як стимулювати громадян залишати отримані кошти на депозитах на привабливих умовах.

Нагадаємо, сьогодні НБУ знизив облікову ставку з 7,75% до 7,5%.