ua en ru

Для запровадження класичного ринку землі в Україні не створено жодних передумов, - експерт

Для запровадження класичного ринку землі в Україні не створено жодних передумов, вважає президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий, пише Deutsche Welle.

"Не можна розглядати операцію з відкриття вільного продажу земельних ділянок, як реформаторський крок. Це просто можливості купівлі, це ніяк не пов'язане з пожвавленням сільського господарства, чи доходами держави", - каже економіст.

На думку В.Ланового, за минулі десять років в Україні не створили жодних механізмів обліку та контролю земельних ресурсів. Фахівець вказує на те, що земля знецінена і сьогодні немає підстав для побудови системи протидії спекуляціям в земельній сфері.

В.Лановий не виключає, що із запровадженням вільного продажу землі можуть початися розлади в українському аграрному виробництві. На думку, економіста, спричинити такі проблеми може перехоплення ініціативи на земельному ринку великими аграрними холдингами та пригнічення середньої та дрібної приватної ініціативи. Підтримуючи великі корпорації, зазначив В.Лановий, нинішня влада суперечить світовій практиці, за якої найефективнішим курсом визнана державна підтримка фермерських та інших індивідуальних господарств.