ua en ru

Для впорядкування сфери надання платних адмінпослуг Президенту необхідно подати відповідний законопроект до ВР, - Терьохін

Для впорядкування сфери надання платних адмінпослуг, на місці Президента, який є суб'єктом законодавчої ініціативи, якщо він говорить серйозно, необхідно здійснити простий крок - подати відповідний проект закону в ВР. Таку думку РБК-Україна висловив перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики економіки Сергій Терьохін.

За його словами масштаби грошових потоків в сфері надання платних адмінпослуг вимірюються мільярдами гривень. «В будь якій галузі державної влади, де присутні адміністративні дозволи, присутні компанії (державні, комунальні, або субпідряд з приватними компаніями) які працюють за гроші... Коли береться мало, але на багатьох споживачах, то ми отримаємо мільярди гривень», - зазначив експерт.

На думку Терьохіна, в країні вже існує інструмент для прозорої оплати послуг державних органів - це держмито, яке нажаль, і незрозуміло чому не увійшло до податкового кодексу. «Сенс цього інструмент дуже простий - компенсація витрат держави або комунальної громади на якісь послуги, які мають надаватися громадянам. Зокрема, якщо ви хочете отримати якусь не обов'язкову послугу від держави, тоді ви маєте заплатити за витрати держслужбовців на видачу цієї послуги... В нас все сплуталось, оскільки замість того, щоб усі ті послуги, зокрема ДАЇ пожежників та ін., звести в державне мито, яке напряму надходить в бюджет, надходження від цих послуг йдуть в комунальні, або державні підприємства», - відзначив нардеп.