ua en ru

Для України оптимальною є модель збереження суверенітету торговельної політики, - екс-голова СОТ

Для України оптимальною є модель збереження суверенітету торгової політики. Про це на Ялтинській конференції заявив колишній глава Всесвітньої торгової організації (СОТ) Паскаль Ламі, повідомляє прес-служба заходу.

"Україна повинна вибрати між двома моделями. Перша з них - модель, якої дотримуються члени ЄС або Євразійського співтовариства, зокрема - Німеччина, Франція, Казахстан. В рамках цієї моделі функції визначення торгової політики по суті передаються наднаціональному органу. Другої моделі дотримуються Мексика, Норвегія, Швейцарія, Канада та інші країни. Вона передбачає, що країна зберігає суверенітет торгової політики і пристосовується до умов та правил торгівлі у глобальному і регіональному масштабах", - сказав Ламі.

На його думку, для України оптимальною є друга модель - модель збереження суверенітету торгової політики. Такий вибір екс-гендиректор СОТ радить з кількох причин. По-перше, торгівельні умови в Україні являють собою суміш, яка якісно, а іноді досить істотно відрізняється як від торгівельних умов в Європі, так і від торгівельних умов в Євразії. По-друге, товарообіг України приблизно в рівних пропорціях поділений між ЄС та Євразією. Крім того, на торгівлю в Україні впливають нетарифні бар'єри.