ua en ru

Для розвитку агровиробництва необхідне налагодження системи цільових дотацій і компенсацій, - ICC Ukraine

Для розвитку агровиробництва необхідне налагодження системи цільових дотацій і компенсацій. Про це повідомив віце-президент ICC Ukraine з питань корпоративного управління Сергій Лісковський.

"Стимулюючим заходом для захисту вітчизняного агровиробника має стати налагодження системи цільових дотацій і компенсацій, що протягом багатьох років застосовуються в Євросоюзі", - відмітив Лісковський.
Він також підкреслив, що розвиток агропромисловості в Україні можливий за умови забезпечення аграріям доступу до кредитних ресурсів з конкурентними ринковими ставками.

"Гривневе кредитування дуже важку працю фермера фактично зводить нанівець, тому що в кращому випадку фермер закінчить рік з мінімальним прибутком або "в нуль", у гіршому випадку - на нього чекають збитки і банкрутство. В агробізнесі немає рентабельності, яка дозволяла б повернути відсоток банку і мати ресурси для розвитку, інвестування в людей, купівлю сучасної техніки. Це одна з основних проблем, для вирішення якої ми, виробники, будемо шукати варіанти рішень і вносити свої пропозиції до парламенту, щоб зробити кредитний ресурс для виробника доступним", - заявив Лісковський.

Він також зазначив, що розвиток переробки в агропромисловості стимулював би більш ефективну роботу хімічних підприємств. На думку ICC Ukraine, перспективним є налагодження вертикально інтегрованого процесу за участі аграріїв та виробників засобів захисту рослин. Поки що Україна значні валютні кошти інвестує у виробників з країн Євросоюзу, США та Китаю, імпортуючи до 98% необхідних їй засобів захисту рослин.

Читайте також: Україна до 2015 р. може в півтора-два рази збільшити обсяги експорту зерна, - ICC Ukraine.