ua en ru

Для проведення позачергових виборів у ВР зараз не існує жодних законних підстав, - ПР

Для проведення позачергових парламентських виборів в даний час не існує жодних законних підстав. Про це заявив народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів Віталій Журавський, передає прес-служба партії.

"З правової точки зору, Президент може розпустити парламент і оголосити позачергові вибори, якщо депутати не зможуть почати пленарне засідання Верховної Ради протягом 30 днів. Але поки що юридичних підстав для цього немає", - повідомив парламентарій.
"Якщо ж взяти публічний аспект, слід зауважити, що останні парламентські вибори в Україні відбулися в минулому році, 28 жовтня. А будь-які вибори - це певний подразник для суспільства, тому в цивілізованих країнах їх проводять один раз у чотири або п'ять років. І в минулому році українці зробили свій вибір", - підкреслив він.

За його словами, світова криза наклала свій відбиток і на фінансовий стан України. "Сьогодні проводити вибори - це удар по бюджету держави. Адже треба забезпечити роботу Центральної виборчої комісії, окружних і дільничних виборчих комісій, а це великі кошти. Мало того, що зараз немає юридичних підстав для проведення виборів, то це нераціонально і з фінансової точки зору. Політики, які по-справжньому дбають про пенсіонерів, яких в Україні 13 мільйонів, про афганців, чорнобильців, багатодітних, інвалідів, яким особливо потрібна державна фінансова допомога, не стали б закликати до позачергових парламентських виборів. Адже краще ці гроші витратити на збільшення соціальних виплат", - зазначив Віталій Журавський.

Також він сказав, що опозиціонери в цивілізованих країнах не використовують такі методи, як блокування парламенту, перешкоджання роботі державних установ.

"У них є парламентська майданчик, з якого вони можуть висловлювати критику. Так само вони мають можливість працювати в комітетах і заявляти про свою позицію через засоби масової інформації", - повідомив народний депутат.

"Я переконаний, що більшість опозиційних парламентаріїв проти перевиборів. Тому що у них немає ніякої гарантії, що вони потраплять в новий склад Верховної Ради. Така гарантія тільки у лідерів опозиції. Так що розмови про позачергові вибори слід припинити, адже для їх проведення немає жодних юридичних і політичних підстав", - підсумував він.