ua en ru

Для подальшого зниження безробіття необхідний більш інтенсивний ріст економіки, ніж в 2011 г, - ФРС США

Для подальшого зниження рівня безробіття в США будуть потрібні більш швидкі темпи економічного зростання, ніж в 2011 р. З такою заявою виступив глава Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке на річний конференції Національної асоціації економіки бізнесу (NABE) у Вашингтоні. "Для подальшого відчутного поліпшення ситуації із зайнятістю, ймовірно, буде потрібно більш швидкий економічний ріст, ніж той, який спостерігався за останній рік", - вказав Бернанке, чия мова опублікована прес-службою Федерального резерву.

За словами глави ФРС, останні "завоювання" національного ринку праці (зростання числа робочих місць і зниження рівня безробіття) "дещо не узгоджуються з темпом підвищення економічної активності в цілому". "Поліпшення ситуації на ринку праці за останній рік виявився більш швидким, ніж можна було очікувати, виходячи з відносно помірного темпу економічного зростання", - пояснив Бернанке, припустивши, що це видиме протиріччя може бути пояснено недоліками статистики, ефектом "зневіреного працівника" (люди , зневірені знайти роботу, йдуть з ринку праці і перестають значитися безробітними, що, за інших рівних, знижує офіційний рівень безробіття), а також корекцією надмірних звільнень, проведених компаніями під час гострої фази кризи.

Нагадаємо, з літа 2011 р. офіційний рівень безробіття США скоротився на 0,8 процентного пункту - до 8,3% (значення за лютий 2012 р.). Тим не менш, ФРС, одна з цілей якої - сприяти максимальній зайнятості, не перестає наголошувати, що стан американського ринку праці далеко від нормального.

ВВП США в IV кварталі 2011 р. зростав зі швидкістю 3% в перерахунку на річну динаміку (annualized), однак економісти очікують уповільнення економіки до 2% або нижче в I кварталі 2012 р.