ua en ru

Динаміка ринків основних металів залишиться змішаної у 2014-2015 роках, - експерт

Динаміка ринків основних металів залишиться змішаної в 2014-2015 рр. Динаміка попиту буде досить сприятливою, що підтримає ціни.

Динаміка ринків основних металів залишиться змішаної в 2014-2015 рр. Як вважає аналітик BNP Paribas Стівен Бріггз, динаміка попиту буде досить сприятливою, що підтримає ціни. З іншого боку, збільшення попиту буде сприяти тому, що різниця з обсягом пропозиції металів надасть значний вплив на порівняльну динаміку цін. Обмеженість пропозиції на ринках свинцю, олова і цинку протягом найближчого року стане більш вираженою. І, навпаки, на ринках алюмінію і нікелю збережеться значний структурний надлишок. Втім, обмеження на експорт руди, введені Індонезією, можуть почати змінювати існуюче становище, а криві витрат обмежать подальше зниження цін. Аналітик очікує, що швидке зростання виробництва знову почне чинити тиск на ціни на мідь.

"Ринок міді, що знаходиться під тиском, може надати негативний вплив на динаміку інших основних металів. І все ж ми займаємо лише помірно негативну позицію по міді всупереч тому, що ціни на цей метал значно вище рівня витрат на виробництво. Не тільки надлишок поставок на цьому ринку буде незначною - вся довгострокова картина по міді виглядає більш позитивною. Серед інших негативних факторів - зміцнення долара і скорочення програми стимулювання економіки. Однак ми очікуємо, що в умовах порівняно високого попиту в поєднанні з усе більшим обмеженням поставок і підтримкою з боку кривої витрат інші основні метали будуть сильніше протистояти негативу", - упевнений Бріггз.

"Ми б не рекомендували відкривати довгі позиції по всьому сектору на LMEX, - попереджає аналітик. - Цей індекс зважений за міді. Крім того, позитивний погляд на алюміній і нікель значно залежить від вельми невизначеного розвитку подій в Індонезії. Для реалізації спрямованої стратегії (directional trade) ми надаємо перевагу відкриття довгих позицій по кошику металів, що складається з свинцю, олова і цинку. У ринку міді є спадний потенціал приблизно 10% по напрямку до позначки 6500 дол./т. Однак на тлі короткострокового дефіциту і беквордаціі на форвардної кривий відкриття коротких позицій з цього металу на даний момент не виглядає привабливо. Ми як і раніше вважаємо за краще відігравати негативну позицію по міді за допомогою порівняльної стратегії (relative trade): короткі позиції по міді проти довгих позицій по свинцю, олова і цинку. Як і раніше, ми беремо в розрахунок найближчі кілька місяців, оскільки ця стратегія являє труднощі за необхідності розраховувати час і приймати до уваги волатильність".

В BNP Paribas переглянули прогнози цін на основні метали як у бік підвищення, так і у бік зниження. Однак жодна зміна прогнозу не стало наслідком перегляду ключової позиції на цьому ринку, підкреслює Бріггз. У міру того, як світова економіка починає показувати ознаки більшої стабільності, спадні ризики в основному продовжують відступати. Правда, побічний ризик являє собою Китай.

Поточні прогнози BNP Paribas вельми чутливі до економічного фактору, оскільки в банку закладають у них сильне зростання попиту на метали в 2014-2015 рр. Найменшу і найбільшу залежність від погіршення перспектив економіки/попиту покажуть алюміній і мідь, що стане відображенням досить різною ситуації щодо виробничих витрат. Можливі фактори зростання перебувають здебільшого на боці пропозиції.

Прогнози BNP Paribas ґрунтуються на високих темпах зростання виробництва міді та обмежений вплив на ринок дій індонезійського уряду. Якщо утворюється дефіцит поставок, він може посіяти сумніви щодо негативної оцінки ринку міді і підштовхнути вгору ціни на інші основні метали, уклав аналітик.