ua en ru

Динаміка експорту пшениці пришвидшилася на 17%, - УКАБ

Динаміка експорту пшениці пришвидшилася на 17%, - УКАБ Фото: УКАБ дослідило причини нарощення поставок зернових за кордон

УКАБ дослідило причини нарощення поставок зернових за кордон

Станом на 9 вересня поточного року Україна експортувала близько 4 млн тонн пшениці та 2,2 млн тонн ячменю, що відповідно на 17% та 3% більше, ніж на аналогічну дату попереднього маркетингового року, повідомили експерти асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), повідомляє прес-служба УКАБ.

Серед причин нарощення поставок за кордон експерти бачать дерегуляцію та покращення логістики зернових. Якщо порівнювати організацію транспортування зерна у порти, то цього року Укрзалізниця вирішила проблему нестачі вагонів-зерновозів.

Також на 20% підвищилася ефективність відправлень на експорт у портах за рахунок дерегуляції та результативної боротьби з корупційними схемами.

"Спілкуючись із трейдерами та агровиробниками, що експортують продукцію, ми відзначили, що Міністерство інфраструктури України зробило суттєвий крок до покращення умов ведення бізнесу та боротьби з корупцією в сегменті транспортування агропродукції. Особливо це стосується зерноперевезень залізничним транспортом, які роками супроводжувалися хабарництвом та кумівством. Наразі ці проблеми майже вирішені, за що хочеться подякувати міністру інфраструктури України Андрію Пивоварському", - зазначив президент асоціації УКАБ Алекс Ліссітса.

Нагадаємо, також експерти асоціації УКАБ заявляли, що земельний банк агрохолдингів у 2014 році скоротився на 0,25 млн га.