ua en ru

Діалог Україна-ЄС з питань бізнес-клімату сприятиме підвищенню двостороннього товарообігу, - МЕРТ

В економіку України в I квартале2013 р. іноземними інвесторами вкладено більше 1,5 млрд дол. інвестицій. Про це стало відомо на першому, установчому засіданні Діалогу Україна-ЄС з питань бізнес-клімату. Українську делегацію очолив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов, а європейську - заступник гендиректора Гендиректорату Єврокомісії «Торгівля» Пітер Балаш.

У ході засідання обговорювалися питання поліпшення інвестиційного клімату в Україні та розвитку підприємницької діяльності, зокрема, оподаткування, митна сфера, гармонізація стандартів. Особливу увагу було приділено актуальним питанням, з якими стикаються українські та європейські компанії в ході двостороннього торговельно-економічного співробітництва.

«Ми хочемо відзначити, що прогрес у вирішенні проблемних питань, які порушують наші іноземні партнери, очевидний. Ми на постійній основі ведемо діалог, зокрема, з представниками Європейської Бізнес Асоціації, Американської торгової палати. Переконаний, що наш діалог - це реальна можливість шляхом обговорення, оцінок і пропозицій вивести торгово-економічні відносини України та ЄС на більш високий рівень, зробити ринок України більш відкритим для іноземних інвесторів, сприяти розвитку бізнесу та зростання економіки», - сказав Ігор Прасолов.

Він зазначив, що зустріч сприятиме підвищенню двостороннього товарообігу та ефективному вирішенню питань у сфері торгівлі та інвестицій. Дуже важливими факторами для досягнення цієї мети є своєчасний обмін інформацією між органами державної влади та тісну співпрацю з представниками бізнесу.

Пітер Балаш відзначив, що європейська сторона готова до конструктивного обговорення питань, адже це не тільки дасть позитивні результати нинішній зустрічі, але й стане імпульсом для подальшого поглиблення партнерства між Україною і ЄС в цілому. «Так, існує багато проблемних питань, але деякі з них можна вже зараз задовільно вирішувати, враховуючи нещодавно прийняті в Україні законодавчі акти. Ми вважаємо, що більша частина цих проблем може бути успішно вирішена через активне впровадження цих змін у законодавстві. Саме це допоможе поліпшити показники української економіки», - сказав Балаш.

Сторони висловили впевненість, що початок неформального діалогу має стати вагомим сигналом діловим колам України та ЄС щодо нових можливостей для зростання бізнес-активності.

Нагадаємо, Діалог Україна - ЄС з питань бізнес-клімату став можливим завдяки адміністративній домовленості про взаєморозуміння між МЕРТ і Гендиректорату ЄК «Торгівля», який був укладений 25 лютого 2013 р. в Брюсселі під час XVI Саміту Україна - ЄС.