ua en ru

Дії Ради викликають сумніви у відданості демократії, - Держдеп

США висловлюють глибоку стурбованість у зв'язку з тим, що Верховна Рада прийняла низку законів «зі спірними нормами без дотримання належних процедур».

США висловлюють глибоку стурбованість у зв'язку з тим, що Верховна Рада прийняла низку законів «зі спірними нормами без дотримання належних процедур». Про це йдеться у повідомленні прес-секретаря Державного департаменту Джен Псакі.

На думку Держдепу, деякі з норм будуть обмежувати права мирно протестуючих і свободу слова, незалежні ЗМІ та функціонування неурядових організацій.

«Якщо Україна дійсно прагне до європейського майбутнього, вона повинна захищати і просувати загальнолюдські демократичні принципи і цінності, які лежать в основі всієї Європи, а не систематично їх розхитувати», - наголошується у повідомленні.

США закликають владу України забезпечити в своєму законодавстві відображення демократичних зобов'язань перед Організацією з безпеки і співробітництва в Європі і сподівання свого народу на здійснення основоположних свобод слова і зібрань.

«Дії Ради сьогодні породжують серйозні сумніви щодо відданості України демократичним нормам. Справжня демократія не може функціонувати без діалогу, компромісу, права на мирний прояв інакомислення, і законодавчу владу, яка користується довірою народу», - резюмує Псакі.

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада прийняла низку законів без обговорення. У числі цих законів: посилення відповідальності за блокування будівель, арешти за носіння масок на мітингах, неузгоджену установку наметів, відповідальність за екстремістські заклики в Інтернеті. Також Рада віднесла громадські організації, що фінансуються з-за кордону, до іноземних агентів.