ua en ru

Діяльність "Лівели" протягом 2004-2010 рр. завдала держбюджету збитків на 2,9 млрд грн, - попередній звіт ТСК

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування обставин і наслідків діяльності на українському ринку нафтопродуктів компанії "Лівела" та інших пов'язаних з нею юридичних осіб за час своєї роботи встановила факт недоотримання державним бюджетом України протягом 2004-2010 рр. від "Лівели" 2,9 млрд грн податкових надходжень. Про це РБК-Україна повідомив голова ТСК Роман Зварич.

"Ця проблема пов'язана із так званими держгарантіями на звільнення від сплати різних форм податків та обов'язкових платежів спільними підприємствами з іноземними інвестиціями, зокрема, дочірнім підприємством "Лівела"
(українсько-польської компанії "Тайстра"). Пов'язана була ця діяльність із ввезенням нафтопродуктів, несплатою ПДВ та інших платежів. Позиція "Лівели" та основного підприємства "Тайстра" була підтримана різними судами, деякими судами була заперечена", - пояснив він.
За словами голови ТСК, членів комісії дивувала недостатньо активна позиція деяких органів влади, зокрема, Податкової адміністрації Полтавської області та митних органів. Водночас, комісія не змогла
встановити фактів корупційних дій з боку чиновників. "Комісія встановила, що є досить серйозна проблема в чинному законодавстві, яка дозволяла окремим судам виносити "проблемні", дискусійні рішення. Але
вони дискусійні тому, що саме законодавство не менш проблемне і не менш дискусійне, вимагає негайного втручання в нормативно-правову базу для того, щоб раз і назавжди цю проблему закрити", - відзначив Зварич.

Він иакож повідомив, що Тимчасова слідча комісія Верховної Ради із питань розслідування обставин і наслідків діяльності на українському ринку нафтопродуктів компанії "Лівела" та інших пов'язаних із нею юридичних осіб має намір на засіданні у вівторок, 15 листопада, затвердити остаточний звіт щодо роботи комісії і схвалити відповідну постанова для розгляду у Верховній раді 18 листопада. Про це РБК-Україна повідомив голова ТСК Роман Зварич.
"Наступне - найбільше і, я сподіваюся, таки останнє - засідання буде технічне. Це буде остаточна редакція самого звіту, прийняття висновків для затвердження Верховною Радою і схвалення постанови для розгляду у Верховній раді 18 листопада. Бажано, щоби ці усі документи поступили на узгодження до ВР не пізніше середи (16 листопада)", - сказав він.