ua en ru

Децентралізація від чинної влади - імітація реформи, - Медведчук

Те, що Конституція України потребує змін, було зрозуміло з самого початку: проведений у 2000 р. всеукраїнський референдум, на якому переважна більшість громадян країни висловилася за двопалатний парламент, скасування депутатської недоторканності, зменшення кількості народних обранців і право Президента розпускати ВР, став тому підтвердженням. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

За словами політика, у 2004 р. проти переходу до парламентсько-президентської республіки голосували якраз ті, хто в 2014 р. голосніше всіх кричав про узурпацію влади Президентом Януковичем.

"Події останніх двох років в Україні з усією очевидністю показали, що для збереження територіальної цілісності країни, для розвитку України як демократичної держави необхідно внести в Основний Закон зміни, спрямовані на децентралізацію влади. Сьогодні так звана демократична влада взяла на озброєння ідеї "Українського вибору" по децентралізації, усуненню жорсткої адміністративної вертикалі, розширенню прав територіальних громад, встановленню реального народовладдя. Однак влада не поспішає втілювати в життя системні і стратегічно важливі для держави і народу перетворення", - упевнений Медведчук.

Він зазначив, що тільки на початку березня 2015 р. Президент Петро Порошенко підписав указ про створення Конституційної комісії, а вже в червні вона направила до Венеціанської комісії свій проект змін до Конституції України в частині децентралізації.

"Конституційна комісія під керівництвом спікера ВР Володимира Гройсмана проігнорувала вимоги територіальних громад надати їм незалежність від центру - бюджетну, гуманітарну, кадрову, земельну. Замість незалежності і самостійності для регіонів - централізований контроль громад", - підкреслив лідер "Українського вибору".

Ключовий момент у реформі децентралізації, напомнинает політик, надання особливого статусу Донбасу. "Це один з основоположних пунктів Мінських угод, які визнані у всьому світі безальтернативним варіантом врегулювання конфлікту на Донбасі", - зазначив він.

"З високим ступенем ймовірності можна прогнозувати, що у ВР не знайдеться 300 голосів, необхідних для ухвалення змін до Основного Закону. А головне - напрацювання конституціоналістів-дилетантів не підтримає Український народ", - резюмував Медведчук.