ua en ru

Держдеп США засудив застосування сили на Євромайдані у Києві

Державний департамент США засуджує застосування сили на Євромайдані у Києві. Про це йдеться у заяві Держдепу США, повідомляє прес-служба Держдепу.

Державний департамент США засуджує застосування сили на Євромайдані у Києві. Про це йдеться у заяві Держдепу США, повідомляє прес-служба Держдепу.

"Ми закликаємо керівництво України поважати право свого народу на свободу слова і зібрань. Вони є основними для здорової демократії й поважання універсальних цінностей, на яких будується партнерство Сполучених Штатів Америки з Україною", - йдеться у заяві.

"У відповідності до принципів, що уособлює ОБСЄ, ми закликаємо уряд України створювати позитивну атмосферу для громадянського суспільства і захищати право усіх громадян України висловлювати свої погляди на майбутнє своєї країни у конструктивний і мирний спосіб у Києві та інших частинах країни", - сказано у заяві.

"Насильству і залякуванню не повинно бути місця у сьогоднішній Україні. Ми продовжуємо підтримувати прагнення українського народу до побудови заможної європейської демократії. Європейська інтеграція - найпевніший шлях до економічного зростання та зміцнення української демократії", - сказано у документі.

Нагадаємо, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт також засудив розгін Євромайдану сьогодні вранці в Києві. Напередодні Пайєтт попередив про серйозні наслідки для двосторонніх відносин між США і Україною від можливого силового сценарію на Евромайдане. "Для Сполучених Штатів свобода вираження та свобода слова і свобода преси - фундаментальні принципи. Ми постійно повторюємо, що це наш найвищий пріоритет. Повага до цих цінностей - одна з основ наших стратегічних двосторонніх взаємин. Відхід від цих принципів буде мати серйозні наслідки", - заявив дипломат.

Відзначимо, в Києві, в ніч на 30 листопада 2013 р., "Беркут" розігнав Євромайдан. Штурм почався близько 4 годин ранку. Також, за даними прес-служби МВС, після того, як студенти оголосили про завершення акції, в міліцію звернулися працівники управління благоустрою з проханням допомогти завести техніку на Майдан Незалежності для продовження проведення робіт по підготовці до Нового року, але коли техніка почала заїжджати, мітингувальники чинили опір. Незважаючи на попередження, що сприяли проїзду техніки співробітників міліції, мітингувальники почали кидати склянками, сміттям, палаючими колодами і т. д. Тому з використанням спецзасобів люди були відтіснені з Майдану.

Зазначимо також, що за підсумками саміту Східного партнерства у Вільнюсі, між Україною та ЄС підписано жодного документа не було, навіть очікуваного деякими політичними експертами рамкової угоди про наміри.