ua en ru

Депутати пропонують ввести у виборчих списках партій квоту для жінок у 35%

Народні депутати пропонують запровадити обов'язкові квоти, згідно з якими у виборчому списку має бути не менше 35% жінок. Про це йдеться у законопроекту 3411-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кількості кандидатів однієї статі у виборчому списку", текс якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Народні депутати пропонують запровадити обов'язкові квоти, згідно з якими у виборчому списку має бути не менше 35% жінок. Про це йдеться у законопроекту 3411-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кількості кандидатів однієї статі у виборчому списку", текс якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Автори законопроекту - народні депутати від фракції Партії Регіонів Нестор Шуфрич, Ірина Бережна, а також позафракційні депутати Ігор Єремеєв та Олег Ляшко.

Так, згідно з документом, до статті 15 закон України "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків" вноситься положення, згідно з яким при формуванні виборчого списку, політична партія, виборчий блок повинні враховувати, що кількість кандидатів, тієї статі, яка менш представлена у виборчому списку, повинна складати не менше ніж 35% від загальної кількості кандидатів у виборчому списку.

У разі недотримання цієї норми у виборчому списку Центральна виборча комісія чи відповідна територіальна виборча комісія не повинні приймати документи для реєстрації кандидатів у депутати.

"На сьогодні, у Верховній Раді України кількість жінок складає 9,6 % від загальної кількості депутатів, що є дуже малим відсотком у порівнянні з європейськими державами. Так, у Норвегії кількість жінок у парламенті складає 39%, у Фінляндії - 40%, Швеції - 45%. На сьогодні Україна за кількістю жінок у парламенті займає 110 місце серед 188 країн, що дуже низьким показником для європейської держави. Саме тому, у зв'язку з прийняттям рішення щодо євроінтеграції, Україна повинна змінити свої стандарти щодо кількості жінок в парламенті та в представницьких органах місцевого самоврядування, а також регламентувати дане питання на рівні закону", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, що 16 жовтня Мінсоцполітики направило на розгляд Кабміну законопроект про гендерні квоти. Законопроект розроблено на виконання державної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2016 р. і передбачає застосування комплексного підходу до вирішення проблеми паритетного представництва жінок і чоловіків у всіх найважливіших сферах життєдіяльності держави і суспільства. Законопроект вже пройшов узгодження в міністерствах та знаходиться на розгляді в уряді.

Також, за словами міністра соціальної політики Наталії Королевської, зараз напрацьовано та погоджено з профільними міністерствами та комітетами ВР два законопроекти, один з яких стосується внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо забезпечення жінок які знаходяться у декретній відпустці право легально працювати дистанційно.
Другий законопроект, за словами Королевської, стосується забезпечення гендерної рівності, зокрема, на місцевих і парламентських виборах, який передбачає введення квоти в 30% в списках кандидатів на вибори представників усіх підлог.

Як повідомлялося раніше, ще влітку Мінсоцполітики підготувало законопроект, який забезпечить створення умов для посилення рівних можливостей жінок і чоловіків у політиці, економіці та суспільстві.