ua en ru

Депутати мають намір дозволити приватними підприємствам працювати без застосування печаток

Народні депутати України підтримали у першому читанні законопроект 2258-а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу", що дозволяє здійснювати господарську діяльності суб'єктами приватного права без застосування печаток. За відповідне рішення проголосувало 307 народних депутатів.

"Проти" проголосувало 0 депутатів. Утрималися 37 депутатів.

Законопроект передбачає відмову від обов'язковості та перехід до добровільності використання печаток суб'єктами господарювання приватного права.

Також документ дозволяє скасування вимоги щодо справляння реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичної особи - підприємця.

Крім того дозволяє здійснювати державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців шляхом подання електронних документів без обов'язкового використання електронного цифрового підпису, використовуючи інші способи ідентифікації особи заявника, наприклад, передавання файлу із зображенням, QR-коду тощо з використання IT-технологій та мобільного зв'язку (для достатньої деталізації пропонується визначити ці технічні способи ідентифікації центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців).

Також законопроект унормовує та розширює обсяг відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, до яких надається доступ на офіційному сайті спеціально уповноваженого органу з питань державної реєстрації.