ua en ru

Депутат Київради Опадчий: мешканці багатоквартирних будинків платитимуть мінімальний земельний податок

Мешканці багатоквартирних будинків платитимуть мінімальний земельний податок. Про це заявив Депутат Київради Ігор Опадчий.

Так, політик запропонував звільнити користувачів земельних ділянок, на яких побудовано багатоквартирні будинки, від сплати земельного податку, але це прямо суперечило б нормам Податкового кодексу України, тому Київрада прийняла рішення - встановити мінімально можливу ставку податку, дозволену законодавством України.

Крім того, під час розгляду проекту рішення на засіданні Київради було запропоновано звільнити від сплати земельного податку організації інвалідів, діяльність яких спрямована на допомогу та реабілітацію дітей-інвалідів, інвалідів-спинальників, розумово відсталих інвалідів, що також було підтримано Київрадою.

"У 2016 році фактичний розмір плати за землю у порівнянні з 2015-м роком повинен був збільшитися, в середньому, в 5,5 разів. Саме це стало підставою для численних звернень голів ОСББ та ЖБК щодо необхідності врегулювати це питання, оскільки фінансове становище об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів є дуже складним і таке зростання плати за землю сприяло б накопиченню податкових боргів цих об'єднань", - зазначає Опадчий.

Він нагадав, що розмір плати за землю, на які розташовано житловий будинок, прямо залежить від нормативної оцінки її вартості. Донедавна плата за землю для киян, що мешкають в багатоквартирних будинках, становила 0,1% від такої оцінки, додав політик.

Але на останньому пленарному засіданні Київрада ухвалила рішення, яким передбачено зменшення розміру плати за землю під житловим фондом в 3.3 рази, підкреслив Опадчий.

Крім того, за його словами, влада міста Києва визначила необхідним створення ОСББ в усіх багатоквартирних будинках, але адміністративні та фінансові перепони значно гальмують цей процес, оскільки замість покращення в сфері надання житлово-комунальних послуг мешканці будинків, в яких створюються ОСББ, зіштовхуються з додатковими труднощами та збільшенням плати за землю.