ua en ru

Депутат Європарламенту: Місцеві вибори в Україні пройшли спокійно, проте існують зауваження до організації виборчого процесу

Місцеві вибори в Україні пройшли спокійно, проте існують зауваження до організації виборчого процесу. Про це на прес-конференції в Києві заявив депутат Європарламенту, співголова спільного парламентського комітету співробітництва ЄС-Україна Павел Коваль, передає кореспондент РБК-Україна.
"Вибори пройшли спокійно, враження нормальне у спостерігачів. Але треба звернути увагу на організаційні проблеми, яки ми виявили у Львові, Одесі та Волині", - заявив П.Коваль.
Він зазначив, що остаточний звіт, який підготують спостерігачі від Європарламенту, можна буде очікувати після закінчення підрахунку голосів. За його словами, окремо буде оцінено підготовку до виборів, проведення виборів та підрахунок результатів.
На думку П.Коваль, основною проблемою місцевих виборів стала їх організація, а не самі вибори, тому що незадовго до виборів було змінено виборче законодавство, що призвело до проблем під час реєстрації політичних партій. Крім того, він зауважив, що в багатьох регіонах реєстрація партій у бюлетенях була не зовсім прозорою. Що стосується самого процесу виборів, то основні зауваження стосуються великих черг, які спостерігалися по всій Україні.
На думку депутата Європарламенту, увага до місцевих виборів була не пропорційна їх значенню. І він зазначив, що владі потрібно більше подумати про реформу місцевого самоврядування та посилення влади на місцях. В той же час П.Коваль зауважив, що у місії Європарламенту не було значних технічних можливостей для оцінки виборчого процесу, які були наприклад у місії ОБСЄ.