ua en ru

Аваков: Донбас протягом 10 років може пройти шлях реабілітації

Аваков: Донбас протягом 10 років може пройти шлях реабілітації Фото: Аваков зустрівся з представниками Атлантичної ради (mvs.gov.ua)

Деокупація Донбасу повинна відбуватися за принципом "малих кроків"

Глава Міністерства внутрішніх справ (МВС) Арсен Аваков розповів, що деоккупация і реінтеграція Донбасу повинна відбуватися за принципом "малих кроків", що дозволить протягом 10 років пройти шлях реабілітації. Про це повідомляє прес-служба МВС.

Повідомляється, що сьогодні, 25 травня, Аваков зустрівся з представниками Атлантичної ради.

"Деокупація та реінтеграція Донбасу має відбуватися за принципом «малих кроків». Кожен крок має доводити нашим громадянам України, які живуть на Донбасі, що з Україною їм краще, ніж з окупаційним режимом: якість життя, доступ до комунальних освітніх, пенсійних послуг, соціальних гарантій, доступ до українських біометричних паспортів, які дозволяють вільно пересуватися країнами Європи, доступ до громадянських прав, реконструкція доріг, мостів, систем комунікації, освіта і тощо", - сказав міністр.

За його словами, така тактика дозволить протягом 5-7, можливо 10 років пройти шлях реабілітації.

У свою чергу директор Євразійського центру Атлантичної ради Джон Гербст схвально оцінив стратегію поступової реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Нагадаємо, раніше Аваков заявляв, що не вважає, що реінтегрувати можна відразу весь окупований Донбас.

"У мене є свій план. Він називається "тактика дрібних кроків, яким аплодують всі". Я не вважаю, що реінтегрувати можна відразу всю територію окупованої Донбасу. "Блакитних касок" стільки немає - на всю територію", - заявив він.

Аваков пояснив, що згідно з його планом, миротворці і українські прикордонники повинні взяти під контроль кордон з окупованою територією, після цього, на територію повинні зайти органів української юстиції, після чого, на зазначеній території проводяться вибори згідно українському законодавству.