ua en ru

Денісова підтвердила інформацію про жорстоке побиття Балуха в СІЗО

Денісова підтвердила інформацію про жорстоке побиття Балуха в СІЗО Фото: Володимир Балух (facebook.com/krym.org)

Українця Балуха катували ще 13 вересня, однак медики й досі його не оглянули

Українського активіста Володимира Балуха, який знаходиться у СІЗО Сімферополя в окупованому Російською Федерацією Криму, жорстоко побили співробітники слідчого ізолятора. Про це повідомила український омбудсмен Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook.

Вона зазначила, що уточнила інформацію щодо Володимира Балуха.

"Я не мала сумнівів, що його побили, а тепер цей факт підтвердили адвокат та Архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент", - йдеться у повідомленні.

Вона також зазначила, що до болі у областях нирок, печінки і голови додався біль у серці.

"Інколи він настільки пронизливий, що викликає блювотні рефлекси. Медики досі не оглянули Володимира, а минуло вже 5 днів. Так, саме 5 днів. Ще 13 вересня українця катували. Дізналася і ще одну причину побиття: Балух розповідав адвокату про стан свого здоров’я, про ставлення до нього у слідчому ізоляторі, про втрачену надію і відсутність сподівань", - повідомила омбудсмен.

За інформацією Денісової, після фізичної розправи і без того слабкого українця "боягузи із СІЗО посадили його перед відеокамерою та змусили сказати, що у нього все добре, здоров’я не підводить, прекрасні умови утримання та ставлення до нього теж стабільно хороше".

"Наголошую: це вистава. І тому я хочу почути всю правду лише з вуст Володимира Балуха. Зараз він тривожиться: попрохав привести до нього нотаріуса. Як і Сенцов, напише заповіт на випадок смерті. Відчуває, що погрози розправи лише погрозами не залишаться і до колонії він таки не доїде", - додала вона.

Денісова в черговий раз звернулася до омбудсмена в РФ Тетяни Москалькової з вимогою негайно надати Балуху кваліфіковану медичну допомогу та допустити її до українського політв’язня.

"Ще раз підтверджую свою готовність супроводжувати Тетяну Москалькову під час візиту до Кирила Вишинського, який знаходиться у Херсонському СІЗО", - підсумувала вона.

Денісова підтвердила інформацію про жорстоке побиття Балуха в СІЗО

Нагадаємо, раніше заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз повідомив, що Балуха в сімферопольському СІЗО сильно побили і загрожують позбавитися від нього.

Відзначимо, що в МЗС України заявили, що докази побиття Балуха передадуть в суди. Український омбудсмен Людмила Денісова вимагає негайно допустити її до політв'язня Володимиру Балуху після інформації про його побиття.

Вчора, 17 вересня, Володимира Балуха відвідав у СІЗО Сімферополя його цивільний захисник, архієпископ Сімферопольський і Кримський Української православної церкви КП Климент.

За словами архієпископа, Балух скаржиться на сильний біль у серці, однак продовжує голодування у заявленому режимі. При цьому він відмовився прокоментувати інформацію про побиття активіста в СІЗО Сімферополя, про яке стало відомо напередодні.