ua en ru

Гроші за оренду газорозподільних мереж буде збирати нове держпідприємство, - документ

Міністерство палива та енергетики України створює держпідприємство для забезпечення розподілу газу, якому будуть передані газорозподільні мережі. Копія відповідного доручення профільного міністра Володимира Демчишина від 12 червня є в розпорядженні РБК-Україна.

Термін створення нового держпідприємства - 18 червня 2015 р. Контроль за виконанням доручення покладено на заступника міністра Ігоря Діденка.

На думку експертного співтовариства, тим самим Демчишин перенаправить орендну плату за газорозподільні мережі з держбюджету на нову компанію.

"В Україні держава ніколи не проводила оцінку мереж, є балансова вартість - близько 20-30 млрд грн. Можна прикинути, що їх оцінна вартість буде в 2-3 рази вищою. Якщо взяти стандартну орендну ставку в 5% від оціночної вартості, то можна говорити як мінімум про 4-5 млрд грн на рік надходжень від оренди", - сказав співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Нагадаємо, в жовтні 2015 р. вступає в силу закон "Про ринок природного газу", який забороняє приватним компаніям безкоштовно використовувати державні газорозподільні мережі. Автори законопроекту та експерти наголошують: ця норма прийнята, щоб облгази, які належать бізнесменові Дмитру Фірташу, більше не могли безкоштовно експлуатувати мережі.

Розмір орендної плати за експлуатацію газорозподільних мереж поки що не встановлений. В Україні близько 350 тис. мереж, більше половини яких перебувають у державній власності.

Гроші за оренду газорозподільних мереж буде збирати нове держпідприємство, - документ