ua en ru

День пам’яті жертв голодоморів: Канада засудила злочини проти українців

День пам’яті жертв голодоморів: Канада засудила злочини проти українців Фото: Джастін Трюдо підтримав українців у День пам’яті жертв голодоморів

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо відзначив вклад нащадків українців у становлення його країни

Канада засуджує злочини Голодомору та висловлює підтримку сучасній Україні, її суверенітету та територіальній цілісності. Про це у День пам’яті жертв голодоморів, 26 листопада, заявив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, передає "Радіо Свобода".

"Канада разом із народом України рішуче засуджує злочини, вчинені під час Голодомору, та підтримує прагнення зберегти пам’ять про усіх жертв. Ми також залишаємося віддані підтримці суверенітету та територіальної цілісності України, а також допомозі у втілення українським урядом важливих кроків, покликаних підвищити безпеку, процвітання та економічну незалежність людей", - сказав Трюдо.

Прем'єр-міністр Канади підкреслив, що Голодомор був навмисно спланований режимом Сталіна, щоб упокорити українців.

"Цей акт геноциду мав на меті зламати ідентичність та волю українського народу. Він не досяг цієї мети. Попри жорстокість Голодомору, українці зберегли прагнення і після десятиліть радянської влади здобули незалежність", - зазначив він.

Трюдо назвав Голодомор "одним із найтемніших розділів історії людства".

"Я закликаю усіх канадців згадати сьогодні тих жертв Голодомору та задуматися над вагомістю внеску, який нащадки українців внесли у становлення Канади. Їх стійкість та рішучість допомогли розбудувати розмаїте канадське суспільство, яким ми пишаємося", - підсумував канадський прем’єр.

Нагадаємо, Центр досліджень визвольного руху спільно з архівом Служби безпеки України оприлюднили документи радянського КДБ щодо репресій проти людей, які чинили опір Голодомору у 1932-33 роках.