ua en ru

У Києві відзначають День Європи: Програма святкування

У Києві 18 травня 2013 року відзначатимуть 11-й День Європи. Офіційна частина почнеться о 12:00 на сцені перед будівлею Київської міської державної адміністрації (КМДА), за участю голови КМДА Олександра Попова, міністра закордонних справ України Леоніди Кожари, голови представництва ЄС в Україні Яна Томбінського, послів держав-членів ЄС та інших почесних гостей. Всіх, хто прийде на центральну вулицю міста, чекає цікава і насичена програма святкування.

В Україні у третю суботу травня відзначається День Європи відповідно до указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 р. Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається декларація Шумана. 9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об'єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління новій наднаціональній структурі. Це стало "наріжним каменем Європейської федерації.

У Києві сьогодні відзначатимуть 11-й День Європи. Офіційна частина почнеться о 12:00 на сцені перед будівлею Київської міської державної адміністрації (КМДА), за участю голови КМДА Олександра Попова, міністра закордонних справ України Леоніди Кожари, голови представництва ЄС в Україні Яна Томбінського, послів держав-членів ЄС та інших почесних гостей. Всіх, хто прийде на центральну вулицю міста, чекає цікава і насичена програма святкування. Про це повідомляє прес-служба КМДА.

Так, об 11:10 відбудеться видовищний флеш-моб - парад барабанщиць Київського державного будинку художньої і технічної творчості, який пройде по Хрещатику від вул. Хмельницького до Прорізної.

Після офіційної церемонії відкриття Дня Європи в Києві працюватиме Європейське містечко. На головній вулиці міста від вул. Хмельницького до Прорізної протягнуться павільйони країн Євросоюзу і України, в яких можна буде отримати інформацію пізнавального, культурного і просвітницького характеру про кожну представлену державу.

Читайте також: На Хрещатику в день Перемоги з'явилася військова техніка часів ВВВ (фото, відео)

А туристичну красу Києва допоможе розкрити проведення фотоконкурсу і презентація можливостей міста. Крім того, поблизу сцени встановлять туристичний інформаційний стенд і стенд туроператорів столиці, де будуть представлені проекти в рамках співпраці з європейськими країнами.

З 13:00 на головній сцені свята відбуватиметься низка цікавих подій. Зокрема, фінал міжнародного фестивалю дитячої народної творчості "Єврофест Україна"; традиційний гала-концерт VI міжнародного фестивалю-конкурсу "Містерія танцю", в якому візьмуть участь колективи з різних областей України; міжнародний фестиваль мистецтв 24 carats of art, який передбачає виступ на головній сцені відомих зірок, fashion-покази, добродійні аукціони і багато іншого. Також відбудеться спортивна промоакція Федерації художньої гімнастики до чемпіонату світу в Києві. Перед гостями свята виступлять творчі колективи з художньої гімнастики. А на сцені біля арки Дружби Народів в 15:00 розпочнеться гала-концерт переможців IV Всеукраїнського хореографічного конкурсу-фестивалю Kiev Art Time, на якому свою майстерність покажуть юні танцюристи віком від 3 до 16 років.

Цікаво буде і дітям. Поряд з головною сценою на Хрещатику встановлять дві пісочні установки для різноманітних розваг з дітьми і дорослими. А Фестиваль морозива, під час якого презентуватимуть вітчизняних виробників морозива на тротуарній частині вул. Хрещатик (від ст. м. "Хрещатик" до вул. Городецького), порадує кожного.

Читайте також: Україна відзначила 1 травня (фото, відео)

Для тих, кому цікаве народне мистецтво, відбудеться Фестиваль ремісників і народних умільців з проведенням майстер-класів на Майдані Незалежності.

Насичена програма святкування Дня Європи і низкою спортивно-розважальних заходів. Зокрема, планується проведення воркауту і заняття з йоги на головній площі міста; "Колеса здоров'я" для велолюбителів (від вул. Хмельницького до Бесарабської площі).
На Хрещатику - від вул. Прорізної до Майдану Незалежності - проходитиме Всеукраїнський чемпіонат з баскетболу 3х3 "Українська стрітбольна ліга". Чемпіонат проводиться під егідою Федерації баскетболу України і є одним з важливих заходів, які направлені на практичне втілення Державної програми розвитку баскетболу в Україні на 2012-2015 роки і популяризацію баскетболу в нашій країні до чемпіонату "Євробаскет-2015".

Фестиваль футболу "Великий м'яч" відбудеться на головній площі Києва і передбачає проведення чемпіонату з футбольного фристайлу, виступи футбольних субкультур, конкурси, вікторини, майстер-класи, добродійну акцію "Футбольний килим світу" і тому подібне.

Читайте також: У Києві 18 травня пройде святкування Дня Європи

А поблизу Національної музичної консерваторії з 11:00 до 14:00 проходитиме флеш-моб музичних колективів: хору, оркестру та інших музичних колективів.

Спортивно-розважальне шоу "Автомобільний шлях до Європи" припаде до душі тим, хто не представляє своє життя без власного транспорту. В рамках заходу на вул. Хрещатик від вул. Інститутської до Європейської площі з 10:00 до 21:00 проходитимуть:

- показові виступи по вело-, мототріалу;
- стантрайдінг (видовищні трюки на мотоциклах і автомобілях);
- дрифт (показові виступи спортивних автомобілів);
- проїзд спортивних автомобілів;
- презентація спортивних автомобілів (off-road);
- показові виступи спортсменів;
- відео-презентації спортивних команд Київського міського автомотоклубу на телеекрані, який буде встановлений на майданчику;
- проведення аніматорами конкурсів і вікторин.

В рамках шоу "Автомобільний шлях до Європи" з 13:00 поблизу Європейської площі проходитиме виставка екомобілів "Чисті легені", направлена на популяризацію і пропаганду екологічно чистого транспорту. Під час виставки передбачено проведення відкритих лекцій з конструювання електромобілів і електровелосипедів, розиграші подарунків.

Зазначимо, що саме 18 квітня в Києві урочистим маршем повинна завершитися опозиційна акція протесту "Вставай, Україно!". Всеукраїнська опозиційна акція "Вставай, Україно!" почалася 14 березня у Вінниці і продовжиться до 18 травня. Протести вже відбулися в Донецьку, Києві, Львові і Харкові.

Партія регіонів цього дня запланувала антифашистський мітинг.