ua en ru

Демчишин: Україна 11 листопада може припинити імпорт електроенергії з РФ

Демчишин: Україна 11 листопада може припинити імпорт електроенергії з РФ Фото: Володимир Демчишин

Один атомний енергоблок Рівненської АЕС був відключений із системи у зв'язку з добудовою лінії Ровно-Київ

Україна може в середу, 11 листопада, повністю припинити імпорт електроенергії з РФ. Про це заявив журналістам глава Міненерго України Володимир Демчишин, передає кореспондент РБК-Укарїна.

"Імпорт ніяким чином не пов'язаний із балансуванням або з навантаженням на систему. Імпорт ми отримуємо тільки у зв'язку з тим, що один атомний блок Рівненської АЕС був відключений від системи в зв'язку з добудовою або включенням лінії Рівне-Київ. Це 1 тис. МВт не включених в систему. І для цього ми отримували, наприклад, сьогодні 400 МВт імпорту... Я думаю, що до середи це питання буде закрито, тобто в середу, швидше за все, ми перестанемо отримувати будь-яку енергію з РФ", - наголосив Демчишин.

Він додав, що на даний момент потужностей, які не використовуються, достатньо.

"Я нещодавно спілкувався з ДТЕК, і вони кажуть, що тільки їх блоки більш ніж на 2 ГВт не завантажені... тобто ті, які можуть бути підключені", - зазначив міністр.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна в листопаді 2015 р. відновила імпорт електроенергії з Російської Федерації (РФ).

"На 18.00 1 листопада три області (Луганська, Миколаївська і Херсонська) допустили перевищення заданого добового споживання електричної потужності більш ніж на 10%", - йдеться в повідомленні прес-служби НЕК "Укренерго".

Також повідомляється, що запаси вугілля на складах теплових електростанцій енергогенеруючих компаній за станом на 02 листопада складають 2140,9 тис. т, у тому числі антрацитового - 1064,4 тис. т. (з них на Луганській ТЕС - 361 тис. т.), Г і Д - 1076,5 тис. т. (з них на Бурштинській ТЕС - 206,7 тис. т), мазуту - 18,5 тис. т.