ua en ru

Ділові очікування українського бізнесу погіршилися

Ділові очікування українського бізнесу погіршилися Ілюстративне фото (flickr.com)

Очікування щодо підвищення зарплат також падають

Очікування керівників українських підприємств щодо ділової активності трохи погіршилися. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Ділові очікування підприємств України від Національного банку за II квартал 2019 року.

За даними опитування, індекс ділових очікувань на наступні 12 місяців становить 117,8% (у попередньому кварталі - 119,7%).

Ділові очікування українського бізнесу погіршилися

bank.gov.ua

Результати свідчать, що більше чверті компаній (29,5%) очікує поліпшення свого фінансово-економічного стану впродовж наступних 12 місяців, а 6,6% - погіршення.

П’ята частина компаній (19,1%) прогнозує, що кількість працівників на їх підприємствах зростатиме. А 14,7% компаній очікують скорочення персоналу.

У той же час, бізнес знизив очікування щодо підвищення зарплати працівникам. Зросла частка компаній (з 25,4% до 33,7%), які прогнозують незмінність видатків на оплату праці упродовж наступних 12 місяців. Натомість до 65,4% скоротилася частка компаній, які вважають, що їхні видатки на оплату праці працівників упродовж наступних 12 місяців зростуть (у попередньому опитуванні - 74,1%). Менше одного відсотка компаній прогнозують зниження зарплат.

Ділові очікування українського бізнесу погіршилися

bank.gov.ua

Чергове опитування НБУ було проведено з 3 травня по 4 червня 2019 року серед керівників 699 підприємств. Опитування репрезентативне за основними видами і напрямами діяльності, розмірами підприємств з кількістю працівників.

Нагадаємо, показник індексу інвестиційної привабливості України, який вимірює Європейська Бізнес Асоціація, знизився у першій половини 2019 року до 2,85 балів з 5-ти можливих та опинився у негативній площині. Для порівняння, показник попереднього періоду становив 3,07 та демонстрував нейтральне ставлення інвесторів до бізнес-клімату країни.

Нагадаємо, за даними опитування НБУ, у другому кварталі 2019 року керівники українських підприємств очікують середнє значення обмінного курсу через 12 місяців на рівні 28,82 грн/долар.