ua en ru

Справа Труханова: САП вручила обвинувальний акт 8 підозрюваним

Справа Труханова: САП вручила обвинувальний акт 8 підозрюваним Фото: Геннадій Труханов (РБК-Україна)

САП вручила обвинувальний акт чинному меру Одеси

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) по справі заводу "Краян" вручили 8 особам обвинувальні акти. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на прес-службу Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

У НАБУ повідомляють, що Одеський міський голова з іншими чиновниками Одеської мерії і приватною компанією з липня по грудень 2016 року заволоділи коштами місцевого бюджету міста Одеси у сумі 185 млн гривень. Корупційну схему, на переконання детективів, реалізували під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу "Краян" за завищеною вартістю.

"28 вересня-3 жовтня 2018 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної вручили обвинувальний акт, складений детективами Національного антикорупційного бюро України, вісьмом підозрюваним у заволодінні коштами місцевого бюджету Одеси при придбанні будівель ВАТ "ХК "Краян", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, йдеться про:

  • чинного мера Одеси;
  • заступника одеського міського голови;
  • главі постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради;
  • директора департаменту комунальної власності Одеської міськради;
  • заступника директора департаменту комунальної власності Одеської міськради;
  • директора приватної компанії-продавця будівлі;
  • представника компанії продавця будівлі;
  • оцінювача.

Дії всіх цих осіб кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (Заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб").

Також директор приватної компанії-продавця будівлі обвинувачується у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 205 і ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 209 КК України (мова йде про фіктивне підприємництво та замаху на легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом).

Як зазначається, детективи НАБУ і прокурори САП ініціювали в грудні 2016 року накладення арешту на 185 млн гривень, сплачених з місцевого бюджету Одеси. З тих пір постійно здійснюються спроби скасувати арешт коштів, у тому числі через раптове зменшення ціни договору до 90 млн гривень у січні 2018 року.

Нагадаємо, Солом'янський районний суд Києва ухвалив рішення скасувати всі зобов'язання мера Одеси Геннадія Труханова та вирішив повернути йому закордонного паспорта.

Відзначимо, 14 лютого 2018 року Труханів був затриманий детективами НАБУ в міжнародному аеропорту "Бориспіль". Разом з Трухановим був затриманий і його заступник Павло Вугельман. Детективи НАБУ вручили чиновникам підозри.