ua en ru

Справа про вбивство Г.Гонгадзе має потрапити до суду в січні 2011 р., - В.Пшонка

Справа про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе має бути направлена до суду в січні 2011 р.. Про це заявив генеральний прокурор України Віктор Пшонка на телеканалі «Інтер».

«У справі Г.Гонгадзе 7 грудня, не пізніше, має бути пред'явлено всі матеріали закінчення слідства», - сказав генпрокурор.

При цьому В.Пшонка додав: «Кримінальну справу в січні місяці ми повинні направити до суду».

За словами генпрокурора, якщо в січні не будуть направлені до суду матеріали цієї кримінальної справи, то необхідно буде змінити запобіжний захід у вигляді утримання під вартою колишньому начальнику департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексію Пукачу. «Думаю, що слідство цього не допустить, і найближчим часом матеріали будуть пред'явлені й згодом направлені до суду», - сказав В.Пшонка.

Нагадаємо, журналіста Г.Гонгадзе викрали 16 вересня 2000 р. На початку листопада того ж року в Таращанському лісі в Київській обл. був виявлений обезголовлений труп, який експертиза згодом визнала тілом зниклого журналіста.

У листопаді 2000 р. лідер соціалістичної партії України Олександр Мороз оприлюднив аудіозаписи, передані йому колишнім майором державної охорони Миколою Мельниченко, нібито зроблені в кабінеті екс-президента Л.Кучми, які свідчать про причетність колишнього глави держави до вбивства Г.Гонгадзе. Після "касетного" скандалу М.Мельниченко з 2000 р. кілька років прожив в США. За словами самого майора, ці розмови він записував на диктофон, який підкладав під диван в кабінеті глави держави.

Підозрювані у причетності до вбивства були затримані в лютому 2005 р. Ними виявилися троє співробітників департаменту зовнішнього спостереження МВС: Валерій Костенко, Олександр Попович і Микола Протасов. В ході судового процесу всі підозрювані призналися в тому, що 16 вересня 2000 р. у супроводі генерал-лейтенанта міліції О.Пукача і з його наказу вивезли Г.Гонгадзе за межі Києва. У 2008 р. Апеляційний суд Києва визнав винним трьох колишніх співробітників МВС. Колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження Головного управління кримінального розшуку МВС О.Пукача, який з 2003 р. знаходився в міжнародному розшуку, затримали 21 липня 2009 р. ГПУ 24 липня 2009 р. висунула офіційне звинувачення О.Пукачу в співучасті у вбивстві журналіста Г.Гонгадзе.

За офіційною версією, саме О.Пукач став головним виконавцем вбивства журналіста Г.Гонгадзе. За даними слідства, він організував стеження за журналістом і керував групою офіцерів міліції, які викрали Г.Гонгадзе 16 вересня 2000 р. і вивезли його в поле поблизу села Сухоліси Білоцерківського району Київської області. За версією слідства, О.Пукач власноручно задушив журналіста і змусив співучасників мовчати про цей злочин, а потім, можливо, перепоховав тіло в лісовому масиві Улашівського лісництва Таращанського району. Висловлювалися припущення, що О.Пукач не міг діяти самостійно, без відома свого попередника на посту начальника головного управління кримінального розшуку, а у той час керівника апарату МВС України Едуарда Фере.