ua en ru

Справа Насірова може призвести до проблем зі збором податків, - експерт

Справа Насірова може призвести до проблем зі збором податків, - експерт Фото: Андрій Золотарьов

Золотарьов вважає, що через ситуацію з Насіровим можуть виникнути проблеми зі збором податків

Через ситуацію з відстороненим від посади голови Державної фіскальної служби (ДФС) Романом Насіровим можуть виникнути проблеми зі збором податків. Таку думку в коментарі журналу "Фокус" висловив керівник центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

"Ситуація із затриманням голови Державної фіскальної служби Романом Насіровим призведе до маси негативних наслідків. Не виключаю, що можуть виникнути проблеми зі збором податків", - сказав він.

За словами експерта, в останні два роки ДФС показувала позитивну динаміку у наповненні державного бюджету. Так, якщо в 2012-му, відносно благополучному для економіки році надходження до зведеного держбюджету становили 413 млрд грн, то за два останні роки вони різко зросли навіть порівняно з "мирним часом": 587,1 млрд грн в 2015 році і 758,8 млрд грн - в минулому.

"Справа в тому, що сьогодні за затриманням Насірова стоїть досить велика і серйозна політична гра. З одного боку зрозуміло, що йде пошук "цапа-відбувайла" у справі Онищенка. З іншого боку, не можна виключити наявність зовнішнього фактора – як у справі з відставкою генпрокурора Шокіна, відставку якого пов'язували з подальшим співробітництвом з МВФ і кредитуванням України. Час минув, і зараз ви не побачите поліпшення в роботі прокуратури", - припустив Золотарьов.

Нагадаємо, Роману Насірову інкримінують співучасть у "газових схемах" нардепа Олександра Онищенка. Слідство вважає, що Насіров, діючи в інтересах Онищенка в рамках "газової справи" безпідставно надавав ряду підприємств можливість податкових зобов'язань в розстрочку. При цьому адвокат Насірова Олександр Лисак вважає, що подібні дії є законними і не доводять корупційного умислу.