ua en ru

Справа Лавриновича: суд почав розгляд скороченої версії обвинувального акту

Справа Лавриновича: суд почав розгляд скороченої версії обвинувального акту Фото: Олександр Лавринович (УНІАН)

Прокурори почали зачитувати обвинувачення Лавриновичу

У Подільському райсуді Києва в середу, 17 жовтня, почали розгляд по суті справи екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича, якого обвинувачують у державному перевороті. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна із зали суду.

Наразі прокурори почали зачитувати скорочену версію обвинувального акту. Зокрема, у 2010 році Лавринович сприяв екс-президенту України Віктору Януковичу отримати контроль над судовою гілкою влади.

"8 грудня було внесено зміни, внаслідок яких відбулась зміна форми правління. Були внесені зміни до деяких розділів. 25 лютого Янукович офіційно вступив на пост глави держави, отримавши відповідні повноваження. Однак, зайнявши посаду президента, всупуреч заданим обов'язкам, з метою незаконного збагачення, в певний період чинив ряд дій. 9 березня 2010 року Янукович організував звернення із конституційним поданням щодо офіційного тлумачення певних норм. Януковичем була утворена контрольована більшість у ВРУ і отримана можливість повного контролю за судовою гілкою влади", - зачитав прокурор.

Зазначимо, майже рік тому у вересні Лавриновичу було обрано запобіжний захід у вигляді арешту. Згодом Апеляційний суд Києва задовольнив скаргу адвоката Лавриновича і скасував рішення Печерського районного суду міста Києва про обрання йому запобіжного заходу у вигляді арешту на 2 місяці.

Вже в квітні цього року ГПУ передала дану справу до суду.

У вересні 2017 року у ГПУ називали Лавриновича співучасником "конституційного перевороту". Колишнього міністра юстиції звинувачують тому, що він без голосування Верховної ради опублікував текст Конституції в редакції 1996 року.

Додамо, Конституційний суд (КСУ) вісім років тому прийняв рішення про повернення держави до президентсько-парламентської форми правління. Тавим чином, КСУ надав президенту Януковичу більше повноважень.

Нагадаємо, у грудні 2017 року Генеральна прокуратура України завершила розслідування справи колишнього міністра юстиції Олександра Лавриновича.