ua en ru

Справа Демчини: суд відмовив Генпрокуратурі в доступі до документів НАБУ та САП

Справа Демчини: суд відмовив Генпрокуратурі в доступі до документів НАБУ та САП Фото: Павло Демчина (пресс-центр СБУ)

Демчина подав заяву до ГПУ про неправомірні дії працівників НАБУ

Суд відмовив Генеральній прокуратурі України (ГПУ) в наданні доступу до документів Національного антикорупційного бюро (НАБУ) та Спеціалізованої антикорупційної прокуратурі (САП) в кримінальному провадженні про можливе незаконне збагачення першого заступника голови Служби безпеки України (СБУ) Павла Демчини. Відповідні рішення ухвалила слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва Тетяна Остапчук, передає РБК-Україна з посиланням на "Слово і Діло".

Повідомляється, що прокурор Генпрокуратури в клопотаннях вказував, що Демчина подав заяву до ГПУ про неправомірні дії працівників НАБУ.

За словами заявника, НАБУ з метою незаконного втручання в діяльність працівника правоохоронного органу та штучного створення відповідної доказової бази скоєна низка незаконних дій, у тому числі внесення завідомо недостовірних даних до офіційних документів, з метою притягнення до кримінальної відповідальності завідомо невинної особи, тобто, першого заступника голови СБУ.

За вказаним фактом Генпрокуратура порушила кримінальне провадження за попередньою кваліфікацією ч. 1 ст. 343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 2 ст. 372 КК України (притягнення завідомо невинуватого до кримінальної відповідальності).

Нагадаємо, НАБУ підготувало першому заступнику голови СБУ Павлу Демчині підозру в незаконному збагаченні.

НАБУ змушене було підготувати підозру з тієї причини, що була оприлюднена таємниця досудового слідства.

За даними слідства, в період з 26.04.2015 по 31.12.2016 сума придбаних активів і витрат Демчини склала не менше 6,4 млн гривень. Серед іншого, мова йде про купівлю Land Rover Range Rover Sport, Mercedes-Benz V250, земельних ділянок у передмісті Києва та квартири. У той же час офіційний дохід його і членів його сім'ї в період з 25.04.2015 по 31.12.2016 склав 2,6 млн гривень, у тому числі з урахуванням продажу автомобіля Jeep Grand Cherokee 4WD. Таким чином, слідство вважає, що законність придбання активів на 3,76 млн гривень не має доказів.