ua en ru

Делегація України в ТКГ підтримала позицію ОБСЄ щодо неможливості проведення засідання

Делегація України в ТКГ підтримала позицію ОБСЄ щодо неможливості проведення засідання Фото: Хайді Грау (з відкритих джерел)
Автор: РБК-Украина

Втім делегація відкрита для спільного обговорення подальшого формату роботи ТКГ

В українській делегації в Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі підтримали позицію спеціального представника діючого голови ОБСЄ в Україні та ТКГ Хайді Грау, яка вимушено перервала засідання ТКГ.

Про це РБК-Україна повідомило джерело, близьке до переговорів у ТКГ.

Зокрема, спецпредставник ОБСЄ була змушена призупинити сьогоднішнє засідання ТКГ через порушення російською стороною режиму конфіденційності.

За словами співрозмовника, російська сторона вела несанкціоновану аудіо та відео запис роботи ТКГ. Крім того, глава російської делегації заявив про свій намір в односторонньому порядку опублікувати аудіо та відео записи переговорів.

"Представник ОБСЄ запропонувала взяти паузу в роботі ТКГ і провести позачергове засідання, щоб домовитися з приводу кодексу поведінки та інформаційної політики, єдиних для всіх учасників ТКГ", - повідомив співрозмовник.

Українська сторона підтримала позицію високого представника ОБСЄ, підкресливши, що "ніхто не має права порушувати принципи діяльності ТКГ, одноосібно здійснюючи дії, які суперечать досягнутим домовленостям і міжнародній практиці переговорів, зокрема конфіденційних".

Водночас українська делегація заявила, що відкрита для спільного обговорення подальшого формату роботи ТКГ.

"Ми готові продовжувати роботу у форматі 24/7. Але ми суворо дотримуємося позиції ОБСЄ про формат проведення переговорів у ТКГ, яка підтверджена, в тому числі високим представником ОБСЄ, а також модераторами від ОБСЄ у всіх робочих групах", - заявили в українкою делегації.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що першого заступника голови української делегації в ТКГ Вітольда Фокіна вивели з її складу. Рішення було прийнято у зв'язку зі скандальними заявами останнього по Донбасу.

Раніше Зеленський зазначав, що Україна не йде на шантаж у переговорах з врегулювання на Донбасі.