ua en ru

Делегація України в ООН виступила за реформування Радбезу

Делегація України в ООН виступила за реформування Радбезу Фото: (ukraineun.org)

Український дипломат висловив пропозицію обмежити право вето для постійних членів

Раді Безпеки ООН варто провести реформування з обмеженням права вето для постійних членів. Про це заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко під час відкритих дебатів у раді безпеки, інформує сайт представництва України при ООН.

"В історії ООН є численні приклади порушень статуту. Тимчасове заняття Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя і територій у Донецькій та Луганській областях України наочно демонструє, що порушення основоположних принципів міжнародного права постійним членом Ради Безпеки є однією з найсерйозніших загроз миру і безпеки", - заявив у своєму зверненні Володимир Єльченко

Порушення Росії, за словами Єльченка, не обмежуються діями щодо України.

"Список порушень і протиправних дій Росії продовжує поповнюватися через послідовну підтримку деспотичного уряду в Сирії, секретних операцій проти Великобританії, а також таємних вбивств в моїй країні, сліди яких ведуть в Кремль", - сказав представник України.

Єльченко заявив, що порушення з боку РФ відбулися "на тлі систематичного зловживання правом вето і кричущого нехтування з боку згаданого члена Ради його зобов'язання підтримувати мир і безпеку".

"Будь-який потенційний сценарій реформування Ради Безпеки без обмеження права вето для постійних членів, буде неповним і не принесе очікуваних і необхідних результатів, - додав він.

Український дипломат висловив пропозиції щодо реформації РБ ООН - посилити функції попередження конфліктів і розробити "тестовий алгоритм", що дозволяє належним чином і прозоро виконувати "основну функцію ради щодо конфліктних ситуацій, включаючи акти агресії".

Нагадаємо, Порошенко підписав указ про введення санкцій проти РФ.