ua en ru

Дефолт за держзобов'язаннями призведе до більш суворої рецесії, ніж в 2007-2009 рр., - Мінфін США

Дефолту, який може відбутися в тому випадку, якщо конгрес США вчасно не підвищить ліміт держборгу, буде безпрецедентним катастрофічною подією. Про це йдеться в повідомленні Міністерства фінансів США.

Зокрема, відомство попереджає, що у разі непідвищення "стелі" держборгу "кредитні ринки будуть заморожені, долар різко знеціниться, а процентні ставки в США підскочать". Як відзначають фахівці, шкоди економіці буде відчуватися протягом кількох десятиліть і болісно позначиться як на рядових американців, так і на бізнесі, обернувшись рецесією, навіть більш серйозною, ніж у роки спаду 2007-2009 рр.

Негативний побічний ефект може вплинути на економіку усього світу, не виключається навіть можливість нової світової фінансової кризи, можливо, більш сильного, ніж в 2008 р.

Ситуацію ускладнює і тимчасове припинення держапарату країни. Тривалий "шатдаун", на думку фахівців Мінфіну США, зробить американську економіку набагато більш вразливою до негативних наслідків непідвищення "стелі" держборгу.

Раніше Мінфін США визначив 17 жовтня 2013 р. датою, після якої у відомства практично не залишиться коштів для обслуговування боргових зобов'язань. Для уникнення дефолту конгресу необхідно підвищити ліміт держборгу, встановлений в даний час на рівні 16,7 трлн дол.